Ventilatiesysteem
-
Wat is het verschil tussen een MV en een WTW?
Een mechanisch ventilatiesysteem (MV-installatie) zuigt vervuilde lucht uit de woning. De aanvoer van verse lucht word vaak voorzien door kiepramen of dauerluftung. De ventielen om de vervuilde lucht af te zuigen zijn normaliter geplaatst in de natte ruimten, te denken aan: keuken, badkamer, toilet, berging en eventuele wasmachine opstelplaats. Een nadeel is dat de lucht die naar binnen gehaald word, niet gefilterd word en niet word voorverwarmd.
Een warmte terugwininstallatie (WTW-installatie) zuigt eveneens de vervuilde lucht af in de bovengenoemde ruimte. Maar heeft daarnaast grote verschillen met de MV-installatie. De aanvoer van verse lucht word door de WTW-installatie rechtstreeks van buiten aangezogen en daarna door een filter en warmtewisselaar geleid. De toevoer ventielen zijn normaliter geplaatst in de woonkamer, slaapkamers, hobby ruimten, hal enz.. De WTW-installatie zorgt ervoor dat in de wintermaanden de buitenlucht word voorverwarmd met warmte uit de woning. In de zomermaanden kan er juist koelere frisse buitenlucht worden ingeblazen in de avond en nachtelijke uren.
-
Hoe weet ik dat mijn ventilatiesysteem een onderhoudsbeurt nodig heeft?
Het wordt aangeraden om je ventilatiesysteem periodiek te laten onderhouden. Heb je geen idee wanneer het laatste onderhoud heeft plaatsgevonden? Let dan op de volgende signalen. Als je ze herkent, is het hoog tijd voor een onderhoudsbeurt van het ventilatiesysteem:
- Er is veel stof in huis.
- Het apparaat maakt een vervelend geluid.
- Er hangt een hoge luchtvochtigheid in huis.
- Etensgeuren blijven lang hangen.
- Er is sprake van schimmelvorming in de badkamer.
- Je ervaart last van branderige ogen, hoesten of allergieën.
-
Wat kan ik zelf doen aan het onderhoud van mijn ventilatiesysteem?
Ventielen kun je eenvoudig zelf schoonmaken door ze in een sopje te leggen en met een borsteltje te reinigen. Achter het ventiel zit ook een schuimring. Na verloop van tijd kun je die vervangen.
Let op: het is belangrijk dat je onthoudt in welke stand de ventielen bij verwijdering staan. Dat bepaalt namelijk hoeveel lucht er door het ventiel kan stromen. Zorg ervoor dat de opening van het ventiel bij terugplaatsing hetzelfde is. Je kunt eventueel met een stift wat merktekentjes aan de binnenkant zetten (afhankelijk van het type ventiel).
Heb je een WTW-unit? Dan kun je de luchtfilters eenvoudig zelf vervangen. Gemiddeld genomen is het aan te raden om minimaal 2 keer per jaar de luchtfilters te vervangen.
-
De ventilator maakt lawaai, wat zijn de mogelijke oorzaken en hoe kan ik het probleem verhelpen?
Er zijn diverse oorzaken voor extra lawaai van een ventilatietoestel. Hieronder staan enkele veel voorkomende oorzaken en mogelijke oplossingen:
- Vuile filters: Als de luchtfilters in jouw WTW-unit verstopt of vuil zijn, kan dit leiden tot een verminderde luchtstroom en een toename van het geluidsniveau. Controleer de filters en vervang ze indien nodig.
- Incorrecte installatie: Een onjuiste installatie van de ventilatie-unit kan trillingen en lawaai veroorzaken. Zorg ervoor dat de unit correct is geïnstalleerd en dat alle aansluitingen goed zijn vastgedraaid.
- Problemen met luchtkanalen: Luchtkanalen lopen door het hele huis en kunnen echo's en lawaai veroorzaken. Als er problemen zijn met de kanalen, zoals lekkages of verstoppingen, kan dit ook abnormaal geluid veroorzaken. Laat de kanalen indien nodig schoonmaken, inspecteren of repareren. Zorg voor de juiste buizen en voeg geluiddempers toe.
- Problemen met de motor: Als de ventilatormotor niet goed werkt, kan dit abnormaal lawaai veroorzaken. Laat een gekwalificeerde monteur de motor controleren en zo nodig vervangen. Als de unit nog onder garantie valt, adviseren wij in eerste instantie contact op te nemen met de installateur of aannemer.
- Leeftijd van het toestel: Na +/-15 jaar kan het tijd zijn om de unit volledig te vervangen. Wellicht heeft de unit moeite om op hogere standen te werken en nemen de energiekosten toe. Nieuwere technologieën maken de units stiller en energiezuiniger.
Een volledig stil ventilatiesysteem is niet mogelijk, zowel de motor van de unit als de luchtstroom door de buizen zullen geluid maken. Wij bevelen echter regelmatig onderhoud aan om de unit optimaal te laten werken en onnodig lawaai te voorkomen.
-
Lekkage? Tips bij een lekkende ventilatie unit
Als jouw ventilatie-unit lekt, kan dit duiden op een probleem met de unit zelf. De unit verwijdert vochtige lucht uit de badkamer, keuken en het toilet. Als de ventilatiebox niet goed werkt, kan de vochtige lucht vast komen te zitten in de ventilatiekanalen. Hierdoor kan het vocht in de lucht condenseren en via de ventilatiekanalen de woning binnenkomen, met alle gevolgen van dien.
De meest voorkomende oorzaak van een lekkende ventilatie-unit is een verstopte of geblokkeerde afvoerkanaal of condensafvoer. Controleer deze en reinig ze indien nodig.
Daarnaast is het belangrijk om jouw ventilatiesysteem regelmatig te laten onderhouden en reinigen. Wij raden aan om elke twee jaar een onderhoudsbeurt te boeken om de unit te reinigen en te inspecteren. Om lekkages in de ventilatiesysteem te voorkomen, is het ook belangrijk om de installatie door een vakman te laten doen.
-
Wat te doen bij een stinkend mechanisch ventilatiesysteem?
Als je last hebt van een stinkend mechanisch ventilatiesysteem, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen:
- Controleer de installatie: Een slechte installatie kan een stinkende geur veroorzaken. Om er zeker van te zijn dat de installatie correct is uitgevoerd en het ventilatiesysteem optimaal functioneert, raden we aan om een van onze monteurs de installatie te laten uitvoeren. Zij zorgen ervoor dat alle onderdelen goed gemonteerd zijn en de ventielen goed zijn ingesteld.
- Onderhoud: Ophoping van vuil en stof in het ventilatiesysteem kan leiden tot de groei van bacteriën en schimmels die een onaangename geur kunnen veroorzaken. Regelmatig onderhoud is belangrijk om het systeem goed te laten werken en stankproblemen te voorkomen. Een ventilatiesysteem heeft gemiddeld eens per 2 jaar een servicebeurt nodig. Daarnaast raden we aan om eens per 7 à 8 jaar een volledige onderhoudsbeurt te laten uitvoeren.
- Reinig de ventilatiekanalen: De oorzaak van de stank kan zich in de ventilatiekanalen bevinden. Het reinigen van deze kanalen kan het probleem oplossen. We raden aan om dit te laten doen door een professionele monteur. Als je in een wooncomplex woont en merkt dat het ventilatiesysteem stinkt, is het belangrijk om contact op te nemen met de beheerder of vereniging van eigenaren. We raden aan om eens per 7 à 8 jaar het reinigen en eventueel desinfecteren van de luchtkanalen te laten uitvoeren.
- Op tijd de unit vervangen: Een verouderd ventilatiesysteem kan stankproblemen veroorzaken. Het is belangrijk om de unit op tijd te vervangen om problemen te voorkomen.
Als je ondanks deze tips nog steeds last hebt van een stinkend ventilatiesysteem, kun je het beste een professional inschakelen om het probleem te diagnosticeren en op te lossen.
-
Wanneer moet ik mijn ventilatiesysteem laten vervangen?
Een mechanisch ventilatiesysteem heeft een technische levensduur van ongeveer 15 jaar. Wij raden aan om na die periode sowieso tot vervanging over te gaan, want dan blijf je verzekerd van een goed werkend ventilatiesysteem. Wil je het maximale uit je ventilatie halen? Zorg dan voor tijdig onderhoud. Merk je dat het systeem meer geluid produceert? Of krijg je last van condensvorming? Dan is het verstandig om je ventilatiesysteem te laten controleren door een expert.
Lees meer in onze blog.
-
Ik wil mijn ventilatiesysteem laten vervangen. Welke ventilatieoplossing is het meest geschikt voor mijn woning?
Het vervangen van een ventilatiesysteem is afhankelijk van het huidige ventilatiesysteem en van het type woning. Om te bepalen welk ventilatiesysteem voor jouw woning het meest geschikt is, brengen wij je graag in contact met een van onze experts.
De juiste ventilatiebox kiezen: tips en overwegingen.
-
Ik wil mijn oude mechanische ventilatiesysteem laten vervangen door een stiller en compacter model. Wat is de beste keuze voor mij?
Dat is afhankelijk van je huidige systeem en van je woning. Neem contact met ons op, dan denken we met je mee en geven je advies op maat.
De juiste ventilatiebox kiezen: tips en overwegingen.
-
Is het mogelijk om een mechanisch ventilatiesysteem te laten vervangen door een WTW-systeem?
Bij een mechanisch ventilatiesysteem wordt alleen vervuilde lucht mechanisch afgevoerd. Bij een WTW-systeem wordt zowel lucht afgevoerd als verse lucht aangevoerd. Voor deze toevoer dienen extra luchtkanalen aanwezig te zijn. Deze zullen in de woning moeten worden aangebracht. Overweeg je om een mechanisch ventilatiesysteem te laten vervangen door een WTW-systeem? Neem dan contact op met een van onze experts.
-
Hoe lang duurt het vervangen van mijn ventilatiesysteem?
Het vervangen van een mechanisch ventilatiesysteem duurt ongeveer 1 uur. Vervanging in combinatie met reiniging duurt 1,5 tot 2 uur. Het vervangen en inregelen van een WTW-systeem duurt ongeveer 3 uur.
-
Ik heb mijn ventilatiesysteem laten vervangen. Moet ik meteen een onderhoudsbeurt bestellen?
Nadat jouw ventilatiesysteem door onze gespecialiseerde monteurs is vervangen, wordt het gehele leidingwerk gereinigd en is de installatie direct klaar voor gebruik. Daarom is het niet nodig om meteen een servicebeurt te boeken. Denk echter aan het belang van een goed onderhouden systeem en unit. Een ventilatiesysteem heeft gemiddeld iedere 2 jaar een servicebeurt nodig, hoewel dat ook afhankelijk is van het merk en de leeftijd van het systeem. Een onderhoudscontract bij Intovent kan je daarbij ontzorgen.
-
Tocht in huis?
Heb je last van tocht in huis? Het kan verleidelijk zijn om de roosters dicht te maken, maar dat is geen goede oplossing. Als je de roosters dichtmaakt, kan het ventilatiesysteem niet meer goed werken en ontstaat er mogelijk een ongezond binnenklimaat. Het is beter om de oorzaak van de tocht aan te pakken.
Mogelijke oorzaken en oplossingen:
- Het ventilatiesysteem is niet goed in balans. Dit kan ervoor zorgen dat er te veel lucht wordt afgevoerd, waardoor er negatieve druk in huis ontstaat en er tocht ontstaat via kieren en naden.
- Oplossing: Neem contact op met een professionele monteur om het systeem te laten balanceren. Zij kunnen ervoor zorgen dat er voldoende lucht wordt afgevoerd en aangevoerd, zodat er geen tocht ontstaat.
- De roosters en ventielen zijn verstopt of vervuild. Dit kan ervoor zorgen dat er te weinig lucht wordt afgevoerd, waardoor er positieve druk ontstaat en er tocht ontstaat via kieren en naden.
- Oplossing: Maak de roosters schoon en zorg ervoor dat er voldoende lucht doorheen kan stromen. Als de roosters erg vervuild zijn, kun je overwegen om ze te vervangen. Let op: als de instellingen worden aangepast, kan het ventilatiesysteem uit balans raken.
- De temperatuur in huis is ongelijkmatig verdeeld. Dit kan ervoor zorgen dat er luchtstromen ontstaan die als tocht worden ervaren.
- Oplossing: Controleer of de radiatoren goed werken en of er voldoende lucht uit de roosters komt. Zorg ervoor dat er geen meubels voor de roosters staan die de luchtstroom belemmeren en plaats de roosters op hogere plekken en, indien mogelijk, boven de radiatoren.
Als je deze stappen hebt doorlopen en nog steeds last hebt van tocht in huis, kan het verstandig zijn om een professional in te schakelen om het probleem te diagnosticeren en op te lossen. Laat je ventilatiesysteem controleren en onderhouden. Een goed functionerend ventilatiesysteem kan helpen bij het verminderen van tochtproblemen.
- Het ventilatiesysteem is niet goed in balans. Dit kan ervoor zorgen dat er te veel lucht wordt afgevoerd, waardoor er negatieve druk in huis ontstaat en er tocht ontstaat via kieren en naden.