Ventilatiesysteem onderhouden

Waarom het onderhouden van een ventilatiesysteem noodzakelijk is

Een ventilatiesysteem heeft een lange levensduur en doet zijn werk op de achtergrond, zonder op te vallen. Daardoor lijkt het wellicht of een ventilatiesysteem altijd moeiteloos functioneert, maar dat is niet waar: ook een ventilatiesysteem heeft aandacht nodig. Een systeem dat onvoldoende onderhouden wordt, gaat steeds minder goed functioneren en steeds meer geluid maken. Vervuilde lucht kan niet volledig worden afgevoerd en het energieverbruik gaat omhoog. Bovendien wordt er via de toevoerkanalen vervuilde lucht de woning ingeblazen. Onderhoud helpt om het ventilatiesysteem gezond te houden en verlengt de levensduur. Ook hou je hiermee de binnenlucht gezond.

 

Is jouw nieuwbouwwoning opgeleverd met een ventilatiesysteem of heb je altijd al een unit in huis gehad en weet je niet meer wanneer deze voor het laatst is onderhouden? Dan is het tijd om een onderhoudsafspraak in te plannen! Onze experts zullen samen met jou beslissen wat het beste is voor jouw unit. 

 

Weet je niet zeker welk ventilatiesysteem je hebt en/of ben je op zoek naar meer informatie? Bekijk dan onze blog: Het juiste onderhoud kiezen? Zo doe je dat!

Meestgestelde vragen

 • Welke onderhoudsdienst kan ik het beste kiezen?

  Onderhoud helpt het binnenklimaat gezond te houden, verbetert de luchtkwaliteit, verlengt de levensduur van het ventilatiesysteem, verlaagt de energierekening en kan geluidsoverlast helpen voorkomen.

  Een ventilatiesysteem heeft gemiddeld elke 2 jaar een onderhoudsbeurt nodig en het wordt ook aanbevolen om elke 7 tot 8 jaar een volledige onderhoudsbeurt uit te laten voeren, inclusief het reinigen en eventueel desinfecteren van de luchtkanalen.

  Intovent biedt diverse onderhoudsdiensten aan, in de vorm van een onderhoudscontract of een eenmalige onderhoudsdienst.

  Onderhoudscontract:

  Intovent biedt een onderhoudscontract aan waarbij je kunt kiezen voor kanaalreiniging tijdens de eerste of de tweede onderhoudsbeurt. 2-jaarlijks komen wij voor onderhoud aan het ventilatiesysteem. Heb je een storing? Met ons contract berekenen wij geen voorrijkosten.

  Eenmalig onderhoud:

  Wij bieden diverse eenmalige onderhoudsdiensten aan, eventueel uitgebreid met een kanaalreiniging zodat je kunt blijven genieten van een gezond binnenklimaat.

  • Basis: reiniging en controle;
  • Uitgebreide: reiniging, controle, meten en inregelen*;
  • All-in: reiniging, controle, meten en inregelen*, reinigen kanalen.

  *Meten en inregelen = toevoer- en afvoerventielen worden zorgvuldig ingesteld door een installateur. Deze instellingen mag je niet zelf wijzigen. Dit zou anders betekenen dat het systeem niet meer goed functioneert en kan ook geluids- en tochtoverlast veroorzaken.

  Uitzonderingen:

  • Nieuwbouw: reinig de kanalen binnen 1 jaar in verband met de hoeveelheid stof in de bouwomgeving;
  • Oude unit: gemiddeld gaat een unit 15 jaar mee. Denk op tijd aan vervanging;
  • Bij storingen en klachten aan het ventilatiesysteem verwijzen wij je graag rechtstreeks door naar de installateur (tijdens de garantie periode) of naar het storingsformulier op onze website.
 • Wat moet ik weten over het onderhoudscontract?

  Heb je een MV of WTW onderhoudscontract afgesloten bij Intovent? Dan plannen we een onderhoud in. Het service/onderhoudscontract gaat in nadat Intovent een eerste beurt heeft uitgevoerd en het toestel voor het service/onderhoudscontract is geaccepteerd. Wordt het toestel geaccepteerd dan voeren wij direct het onderhoud uit als onderdeel van het onderhoudscontract. De monteur controleert of de unit in onderhoud genomen kan worden op basis van:

  • Veiligheid van installatie en toegankelijkheid
  • Technische toestand
  • Geen achterstallig onderhoud

  Intovent komt elke 2 jaar voor een onderhoudsbeurt. Afhankelijk van het door jou gekozen onderhoudscontract is de kanaalreiniging bij het 1e of 2e bezoek. Een onderhoudscontract zorgt voor extra ontzorging en bovendien krijg je bericht wanneer het tijd is voor het volgende onderhoudsbezoek. Werkt je ventilatiesysteem niet naar behoren? Een storing zorgt ervoor dat er minder goed of zelfs niet geventileerd wordt. Wanneer je een onderhoudscontract bij Intovent hebt, hoef je bij een storing geen voorrijkosten te betalen. Storing opvolging is niet inbegrepen en wij hanteren dan de op dat moment geldende uurloon. De materialen worden berekend aan de op dat moment geldende tarieven.

  Je sluit het onderhoudscontract af voor minimaal 24 maanden. Ga je verhuizen of wil je eerder stoppen met het onderhoud? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Er kunnen extra kosten van toepassing zijn.

Bekijk alle vragen
Bekijk diensten

Wanneer moet ik mijn ventilatiesysteem laten onderhouden?

Een ventilatiesysteem heeft gemiddeld iedere 2 jaar een servicebeurt nodig, hoewel dat ook afhankelijk is van het merk en de leeftijd van het systeem. Daarnaast is het aan te bevelen om eens per 7 à 8 jaar een volledige onderhoudsbeurt te laten uitvoeren, inclusief het reinigen en eventueel het desinfecteren van de luchtkanalen. Met een onderhoudscontract wordt je volledig ontzorgt, alles wordt automatisch op tijd voor je geregeld. Is er sprake van een muffe geur, vochtproblemen of zelfs schimmelvorming? Dan is het hoog tijd voor directe actie. Neem contact op voor een snelle afspraak.

wanneer-ventilatiesysteem-reinigen

Hoe kan ik mijn ventilatiesysteem zelf onderhouden?

Oppervlakkig vuil kun je prima zelf verwijderen. Met een schoonmaakdoekje en een stofzuiger kun je de luchtventielen en filters schoonhouden. Ook voor het vervangen van WTW-filters heb je in veel gevallen geen monteur nodig. Dat is wel het geval bij het inspecteren en grondig reinigen van het hele ventilatiesysteem, de roosters en de luchtkanalen. Onze servicemonteurs beschikken over de juiste kennis en de modernste apparatuur om de installatie op de juiste wijze te onderhouden. Daardoor wordt het systeem niet alleen brandschoon, maar ook opnieuw afgesteld voor een optimale werking. Klaar voor een frisse start.

Lees meer over ons
zelf-ventilatiesysteem-reinigen

Wat te doen bij een nieuwbouwwoning?

Jouw nieuwe woning is opgeleverd met een ventilatiesysteem, en je wilt weten wat daar allemaal bij komt kijken? Lees dan verder om meer te weten te komen over het juiste onderhoud voor jouw unit. 

Een goede ventilatie in jouw woning is noodzakelijk om een gezonde binnenluchtkwaliteit te creëren. Om de luchtkwaliteit te waarborgen, is het verstandig om te kiezen voor periodiek onderhoud van jouw ventilatiesysteem. Dit zorgt ervoor dat de vervuiling veroorzaakt door bronnen buiten/binnen de woning wordt verminderd. Wat je misschien niet weet is dat in een nieuwbouwwijk, waar veel gebouwd wordt, er hogere waardes stof in de lucht zitten. Als je een WTW-unit hebt, vergeet dan niet om de filters maandelijks te controleren en ze het eerste jaar vaker te vervangen: zijn de filters donkergrijs of zwart van kleur? Dan is het tijd om ze te vervangen.

Het extra stof in de lucht kan ook in de unit en de kanalen terechtkomen, daarom raden wij aan om niet te wachten en te kiezen voor periodiek onderhoud door een professional. Met een onderhoudscontract hoef je hier niet meer aan te denken. De keuze voor het juiste onderhoudspakket kan een positief effect hebben op de levensduur en het energieverbruik van uw systeem, als bonus op een optimaal functionerend ventilatiesysteem.

AHF_2362

Flexibiliteit en Transparantie: onze Algemene Voorwaarden voor Werkzaamheden

Om ervoor te zorgen dat wij de best mogelijke service verlenen, hanteren wij enkele algemene voorwaarden. Een van deze voorwaarden is dat we op basis van de beoordeling van onze monteur ter plaatse kunnen bepalen om meer of minder werkzaamheden uit te voeren dan vooraf afgesproken. Dit doen wij om onze activiteiten op een professionele en efficiënte manier te kunnen uitvoeren en om ervoor te zorgen dat de unit en het ventilatiesysteem in de woning goed blijven functioneren.

 • Als wij besluiten om meer werk uit te voeren dan vooraf afgesproken, zullen wij je altijd eerst informeren over het meerwerk en de kosten hiervan. Wij voeren het meerwerk alleen uit als de opdrachtgever daarmee instemt.
 • Als wij besluiten om minder werk uit te voeren dan vooraf is afgesproken, informeren wij je ook over dit besluit en de redenen hiervoor.

Mochten de werkzaamheden niet uitgevoerd kunnen worden, omdat er bijvoorbeeld onjuiste informatie is verstrekt of de incorrecte dienst is afgenomen, bestaat de mogelijkheid dat wij de werkzaamheden niet binnen de gestelde tijd kunnen uitvoeren. Indien dit aan de orde is zullen wij een nieuwe afspraak moeten plannen, wij zullen de gemaakt voorrijkosten aan jou belasten volgens de tarieven van onze webshop. Indien wij niet of slechts deels de werkzaamheden kunnen uitvoeren door omstandigheden die buiten de machte van Intovent liggen, zullen wij geen restitutie verlenen op het reeds betaalde bedrag.

overleg klant

Zelf aan de slag? Bekijk onze producten

Heb je een vraag?

We zijn bereikbaar