Het juiste onderhoud kiezen? Zo doe je dat!

Een ventilatiesysteem is er voor je comfort en gemak. Als het goed is merk je nauwelijks dat je installatie aan het werk is om het binnenklimaat in huis op peil te houden. Zo kun je ook zomaar vergeten dat je ernaar moet laten kijken. Om de installatie langdurig goed te laten functioneren is het echter belangrijk om deze op gezette tijden te onderhouden.

AHF_1646

Is jouw nieuwbouwwoning opgeleverd met een ventilatiesysteem of heb je altijd al een unit thuis gehad en weet niet meer wanneer deze voor het laatst is onderhouden?

Dan is het tijd om een onderhoudsafspraak te plannen!

De keuze voor het juiste onderhoudspakket kan ook een positief effect hebben op het energieverbruik van jouw systeem. Als bonus bij een optimaal functionerend ventilatiesysteem.

 

Welk ventilatiesysteem heb ik?

Om te beginnen even een check: wat voor een ventilatiesysteem heb je in je woning? Er bestaan namelijk twee soorten:

 1. een mechanische ventilatie (MV)
 2. een warmteterugwinning unit (WTW)

 

Er zijn een aantal kenmerken waaraan je kan zien welk ventilatiesysteem jij in je woning hebt:

De grootte van de box
Als de box niet veel groter is dan een gemiddelde magnetron, dan heb je een mechanische ventilatiebox. Is de box veel groter? Dan heb je een WTW-unit in je woning.

De ventielen
Heb je enkel ventielen in natte ruimtes zoals de keuken, wc en badkamer? Dan heb je een mechanische ventilatie.
Heb je ook in andere ruimtes ventielen zoals in de slaapkamer, woonkamer en werkkamer? Dan heb je een WTW-unit.

De filters
Heb je filters in je ventilatiesysteem zitten? Dan heb je een WTW-unit. Een mechanische ventilatie heeft namelijk geen filters.

 

Welk onderhoud is nodig?

Voor alle ventilatiesystemen geldt het volgende:

 • Jaarlijks: basisreiniging (optioneel)
 • Tweejaarlijks: uitgebreid onderhoud (meest gekozen)
 • Na 7 of 8 jaar: kanalen laten reinigen (Intovent adviseerd)

Mechanische ventilatie (MV)

 • Basisreiniging (15-30min)
 • Uitgebreid onderhoud (30-45min)
 • All-in = inclusief kanalen (45-60 min)

WTW-unit
Het onderhoud van een WTW-unit vraagt meestal iets meer tijd doordat er meer onderdelen inzitten en omdat er meer kanalen zijn aangesloten dan bij een MV:

 • Basisreiniging (20-30min)
 • Uitgebreid onderhoud (40-65min)
 • All-in = inclusief kanalen (75-90min)

Naast de reguliere onderhoud opties, bieden we ook onderhoud met probiotica middelen aan. Het onderhoud wordt dan uitgevoerd met reinigins- en beschermingsmiddelen met een unieke samenstelling van goede bacteriën. Hierdoor werken ze effectiever bij het aanpakken van superbacteriën. Om deze reden leveren probiotoca producten een belangrijke bijdrage aan het onderhoud van je unit.

Let op: bij een WTW-unit dienen ook de filters minstens 2 keer per jaar vervangen te worden (+/- elke 6 maanden). Dat is gemakkelijk zelf te doen.

 

Een goede luchtkwaliteit

Om de luchtkwaliteit te waarborgen, is het verstandig om te kiezen voor periodiek onderhoud door een professional. Met een onderhoudscontract heb je je daar zelf geen omkijken naar. 

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over het onderhoud en reinigen van ventilatiesystemen? Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op