Luchtvochtigheid in huis verhogen: 9 tips
Een optimale luchtvochtigheid in huis is erg belangrijk. Een te droge lucht kan leiden tot klachten zoals een droge huid, droge keel en hoesten en hier zit natuurlijk niemand op te wachten! In de winter is de luchtvochtigheid in huis vaak aan de lage kant. Dat komt voornamelijk door de centrale verwarming. Door het verwarmen van de lucht neemt het vochtpercentage in huis namelijk af.
Maar hoe zorg je dan dat de luchtvochtigheid op peil blijft? Wij geven je zes tips over hoe je de luchtvochtigheid in huis kunt verhogen.
1. Zet een raam open
Het zal je niks verbazen, maar goede ventilatie is de basis voor een optimale luchtvochtigheid én meteen de belangrijkste tip tegen droge lucht. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor voldoende toevoer van verse buitenlucht.
Wanneer dit niet automatisch geregeld is, zul je hier dus zelf voor moeten zorgen. Ondanks dat je het misschien liever niet doet, is het verstandig om ook in de winter je huis regelmatig door te laten luchten. Het beste kun je een raam open zetten tijdens natte winterdagen, dan is de buitenlucht niet zo droog. Lees ook onze andere blog met meer tips over ventileren in de winter.
Let op: Een raam openzetten is niet hetzelfde als ventileren, maar kan wel helpen om de luchtvochtigheid voor bepaalde tijd weer op het gewenste niveau te krijgen.
2. Gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid te meten
Een handig hulpmiddel om de luchtvochtigheid in huis te meten is een hygrometer. Deze meet de relatieve luchtvochtigheid en geeft aan of de vochtigheidsgraad in huis binnen de aanbevolen 40-60% ligt. Een te lage luchtvochtigheid kan problemen veroorzaken, zoals droge ogen en huid, en gebarsten houten meubels en vloeren.
Verder is het belangrijk om te zorgen voor een constante temperatuur in huis van minimaal 18 tot 20 graden Celsius. Een te koude temperatuur kan namelijk leiden tot condensvorming en daarmee weer een te hoge luchtvochtigheid.
3. Koop een luchtbevochtiger
Daarnaast is het aan te raden om een luchtbevochtiger te kopen. Een luchtbevochtiger is een apparaat dat de luchtvochtigheid in huis tussen de gewenste 40 en 60 procent houdt. Vooral in de wintermaanden is het fijn als een luchtbevochtiger helpt om de luchtvochtigheid op peil te houden.
Er zijn luchtbevochtigers te verkrijgen in verschillende soorten en maten. Je kunt er dus altijd wel een vinden die geschikt is voor de grootte van de ruimte die je wil bevochtigen.
Er zijn verschillende luchtbevochtigers, zoals:
- Ultrasone luchtbevochtiger: stoot via trillingen onder water zichtbare waternevel uit.
- Koud-waterverdamper: zuigt de lucht via een ventilator langs een nat element, waardoor het op natuurlijke wijze wordt verdampt en door de ruimte verspreid.
- Stroombevochtiger: warmt het water op en blaast stoom de ruimte in.
- Luchtwasser: reinigt en bevochtigd de lucht door filters en roterende schijven in een waterreservoir.
4. Plaats luchtzuiverende planten in huis
De volgende tip is het gebruik maken van luchtzuiverende planten. Er zijn een aantal planten die door hun luchtzuiverende werking kunnen bijdragen aan een betere luchtvochtigheid in huis. Schadelijke stoffen uit de lucht worden door de planten via de bladeren opgenomen en vervolgens opgeslagen en afgebroken in de (wortel van de) plant.
Luchtzuiverende planten zetten CO2 om in zuurstof en produceren waterdamp, waardoor de luchtvochtigheid in huis verbetert. Planten zijn dus niet alleen geschikt als decoratie, maar dragen ook bij aan een gezond binnenklimaat. Snel naar het tuincentrum dus!
5. Zet emmertjes met water neer in huis
Een andere simpele manier om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren is door een emmertje of vaas met water neer te zetten, bijvoorbeeld op de vensterbank boven de radiator. Door de warmte in huis zal het water verdampen en de luchtvochtigheid toenemen. Liever geen emmertje in huis? Er zijn ook speciale bakjes die je gevuld met water aan je radiator kunt hangen.
6. Laat je douchedeuren openstaan na het douchen
Tijdens het douchen komt er veel vochtige lucht vrij. Normaal voer je deze lucht weer af door een raampje open te zetten of door de ventilatie op een hogere stand te zetten. Maar wanneer je een droge lucht ervaart, kun je er ook voor kiezen om de vochtige lucht juist door de badkamer te laten verspreiden.
Wanneer je meteen na het douchen de douchedeuren open zet, is er nog veel waterdamp aanwezig die de luchtvochtigheid kan verhogen. Dit trucje geldt overigens ook voor de vaatwasmachine wanneer je deze meteen open zet als die klaar is. Bijkomend voordeel: je vaat droogt vaak sneller!
7. Vergeet je verwarming niet uit te zetten
De grootste boosdoener van een lage luchtvochtigheid in huis is de centrale verwarming. Ben je niet thuis of ga je een paar uurtjes weg? Zet je verwarming dan uit. Ook ’s nachts kun je de verwarming het beste uitzetten. Zo word je niet wakker in een droge en oncomfortabele binnenlucht én bespaar je ook nog op je energiekosten. Een win-winsituatie dus!
8. Zorg voor voldoende ventilatie bij koken en klussen
Een goede ventilatie is essentieel om een gezond binnenklimaat te behouden. Vooral tijdens activiteiten zoals koken, douchen en klussen in huis kan de luchtvochtigheid snel oplopen. Het is daarom belangrijk om extra te ventileren in deze situaties.
Wanneer je kookt, komt er vocht en vuil vrij dat in de lucht terechtkomt. Door extra te ventileren kun je voorkomen dat de vochtige lucht zich ophoopt en problemen veroorzaakt zoals schimmelvorming. Ook bij klussen in huis kan er veel stof en vuil in de lucht komen. Zet daarom tijdens het klussen en koken een raam open of zet de mechanische ventilatie op de hoogste stand.
9. Laat de mechanische ventilatie altijd aan staan
Heb je mechanische ventilatie thuis? Dan is het belangrijk om deze nooit uit te zetten, behalve wanneer wordt gevraagd om ramen en deuren te sluiten tijdens bijvoorbeeld een ramp in de omgeving of tijdens onderhoudswerkzaamheden aan het systeem. Het uitschakelen van de mechanische ventilatie kan namelijk leiden tot een slechte luchtkwaliteit in huis en vochtproblemen.
Hulp nodig om de luchtvochtigheid in huis te verhogen?
Met deze eenvoudige tips zorg je altijd voor de ideale luchtvochtigheid in huis. Vergeet ook in de wintermaanden niet te ventileren.
Ervaar je echter nog altijd problemen omtrent de luchtvochtigheid in huis of wil je weten wat een ventilatiesysteem voor jou kan betekenen? We denken graag met je mee. Neem contact met ons op voor advies op maat.