Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

De ideale luchtvochtigheid in je woning ligt tussen de 40% en 60%. Niet te droog, maar ook niet te vochtig. Voldoende luchtvochtigheid in huis is belangrijk voor een gezond en aangenaam binnenklimaat. Maar hoe krijg je deze luchtvochtigheid in huis? Wij leggen je uit wat luchtvochtigheid precies inhoudt, wat de ideale luchtvochtigheid is en hoe je hiervoor kunt zorgen.

Ideale luchtvochtigheid in huis

Wat is luchtvochtigheid precies?

Luchtvochtigheid is een maat die de hoeveelheid vocht in de lucht aangeeft. Vaak gebruikt men hiervoor de relatieve luchtvochtigheid, uitgedrukt in procenten. Dit is de verhouding tussen de hoeveelheid waterdamp in de lucht en de hoeveelheid waterdamp er maximaal in de lucht kan zitten.

Wanneer de lucht veel waterdamp bevat is de luchtvochtigheid hoog en wanneer er andersom weinig waterdamp in de lucht zit is de luchtvochtigheid laag.

Daarnaast speelt de temperatuur een belangrijke rol in de luchtvochtigheid. Hoe warmer de lucht is, hoe meer waterdamp deze kan bevatten.

De ideale luchtvochtigheid in huis

Zowel een te hoge als een te lage luchtvochtigheid wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren. In een vliegtuig kan de luchtvochtigheid zakken tot maar liefst 5%. Dit zorgt ervoor dat je tijdens een vlucht van 3 uur wel 1,5 liter vocht kunt verliezen. In de badkamer kan de luchtvochtigheid stijgen tot 100% wat kan leiden tot schimmels.

De ideale luchtvochtigheid in je woning ligt tussen de 40% en 60%.  Je kunt de luchtvochtigheid in huis makkelijk zelf meten met een hygrometer.

Oorzaken slechte luchtvochtigheid in huis

Een slechte luchtvochtigheid in je woning kan verschillende oorzaken hebben. Zo is de luchtvochtigheid in de wintermaanden bijvoorbeeld standaard lager dan in de zomer. In de zomer zorgt bijvoorbeeld de airconditioner vaak voor een wat drogere lucht.

Ook slechte ventilatie kan impact hebben op de luchtvochtigheid. Een gemiddeld gezin produceert al zo’n 10 liter vocht per dag, enkel door in de woning te zijn, te koken, te wassen en te douchen. Als dan niet voldoende geventileerd wordt, kan dit tot een hoge luchtvochtigheid leiden.

Gevolgen van te lage luchtvochtigheid in huis

Een te lage luchtvochtigheid in huis kan de volgende gevolgen hebben:

  • Droge huid en keel, branderige ogen, gebarsten lippen
  • Hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen
  • Krimpen of scheuren van houten kozijnen, vloeren en meubels

Tips tegen een te lage luchtvochtigheid

Om een te lage luchtvochtigheid omhoog te brengen kun je de volgende tips toepassen:

  • Met voldoende planten (met bij voorkeur grote bladeren) in huis zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid op peil blijft.
  • Hang waterbakjes aan je radiatoren en vul ze regelmatig met water bij.
  • Koop een luchtbevochtiger die er automatisch voor zorgt dat de lucht vochtig genoeg blijft.

Gevolgen van te hoge luchtvochtigheid in huis

Anderzijds is een te hoge luchtvochtigheid in huis ook niet gewenst. Dit kan namelijk onderstaande gevolgen hebben:

  • Toename van bacteriën en schimmels in huis
  • Uitzetten of rotten van houten meubels, kozijnen en vloeren
  • Warmteklachten: het menselijk lichaam kan de lichaamswarmte niet goed afvoeren bij een te hoge luchtvochtigheid
  • Hogere stookkosten: het opwarmen van vochtige lucht kost meer energie dan het opwarmen van droge lucht

Tips tegen een te hoge luchtvochtigheid

Om een te hoge luchtvochtigheid omlaag te brengen kun je de volgende tips toepassen:

  • Zorg voor een goede natuurlijke ventilatie in huis. Zet je ramen tegen elkaar open, zodat het goed doorwaait. Hierdoor verdwijnt het vocht uit huis en daalt de luchtvochtigheid.
  • Zet de afzuigkap op de hoogste stand als je gaat koken. Het helpt daarnaast ook om de deksel zoveel mogelijk op de pan te houden, zodat er minder vocht vrij komt.
  • Zorg ervoor dat je tijdens het douchen altijd een raam open hebt, waardoor het vocht kan ontsnappen. Heb je een mechanisch ventilatiesysteem op de badkamer? Vergeet deze dan niet aan te zetten voordat je de douche in stapt.

Is de luchtvochtigheid juist te laag in huis?? Lees dan zeker onze blog over de luchtvochtigheid in huis verhogen.

Meer weten over luchtvochtigheid in huis?

Heb je vragen over de luchtvochtigheid in jouw woning? Neem dan gerust contact met ons op, we beantwoorden je vragen graag. Wil je meer weten over een aangenaam binnenklimaat? Lees dan ook onze andere blogs.

Neem contact op