Kanalen reinigen

Ventilatiekanalen reinigen vraagt om regelmaat

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor het reinigen van ventilatiekanalen. De essentie van een ventilatiesysteem is immers het vervangen van vervuilde lucht door schone lucht. Na verloop van tijd blijft er steeds meer stof, schimmel en schilfers achter in de afvoerkanalen. Daarom is het nodig om ventilatiekanalen minstens één keer per 7 à 8 jaar te laten reinigen (halverwege de levensduur). Ook bij het vervangen van een ventilatiesysteem is het verstandig om de ventilatiekanalen te laten reinigen.

 

Wanneer wij de ventilatiekanalen in jouw woning komen reinigen, is onze monteur hier ongeveer een half uur tot een uur mee bezig. Dit is onder andere afhankelijk van het type mechanisch ventilatiesysteem dat aanwezig is in de woning. Een WTW-systeem (warmte-terugwin) bevat namelijk meer ventilatiekanalen dan een regulier mechanisch ventilatiesysteem. Na het plaatsen van de bestelling nemen wij binnen twee werkdagen contact met je op om een afspraak in te plannen. Afhankelijk van jouw postcodegebied wordt onze monteur ingepland. Wanneer onze monteur de kanalen gereinigd heeft, wordt het systeem direct opnieuw ingeregeld. Ook wordt de woning netjes achtergelaten zodat je direct kunt genieten van een aangenaam binnenklimaat. Wel zo prettig, toch?

 

Let op: onze diensten en werkmaterialen zijn afgestemd op reguliere woningen (max. aantal ventielen is 12). Is er sprake van een plafond hoger dan 3 meter of andere bijzonderheden? Dan kan het voorkomen dat onze monteur de dienst niet of moeilijk kan uitvoeren. Neem in dat geval eerst even contact met ons op.

 

Prijzen zijn incl. BTW en voorrijkosten.

Meestgestelde vragen

 • Waarom mechanische ventilatiekanalen reinigen?

  Er zijn een paar redenen waarom luchtkanalen reinigen belangrijk is: 

  1. Na verloop van tijd hopen stof en vuil zich op in de ventilatiekanalen en de luchtfilters. De luchtstroom wordt daardoor belemmerd, waardoor het systeem harder moet werken om dezelfde hoeveelheid lucht te verplaatsen. Dit kan leiden tot overmatige slijtage van de ventilator, de motor en andere componenten. Dat vergroot het risico op vroegtijdige uitval van het systeem.
  2. Naarmate de verontreiniging toeneemt, gaat de warmtewisselaar van een WTW-systeem slechter presteren. Het ventilatiesysteem heeft steeds meer energie nodig om te koelen of te verwarmen. En ja, dat zie je terug op de energierekening. 
  3. Hoe meer vervuiling, hoe meer dat ten koste gaat van de luchtkwaliteit. Een ventilatiesysteem kan een ideale voedingsbodem bieden voor schimmels en bacteriën om te groeien en zich te vermenigvuldigen. Dat vergroot het risico op onaangename geuren en gezondheidsproblemen bij bewoners, zoals luchtweginfecties. Mensen met allergieën merken het doorgaans snel als de luchtkwaliteit niet op orde is.
  4. Bovenstaande omstandigheden hebben ook een indirect effect op de lange termijn: ze beïnvloeden de levensduur van je ventilatiesysteem negatief. Ofwel: het systeem slijt sneller. Hoe sterk dat effect is, is uiteraard afhankelijk van de mate van vervuiling. 
 • Voordelen reinigen ventilatiekanalen woning

  Ventilatiekanalen schoonmaken is belangrijk om risico's te voorkomen. Dat levert direct een aantal voordelen op:  

  1. Met stip op één staat natuurlijk het gezondheidsperspectief. Ventilatiekanalen reinigen is belangrijk voor een goede luchtkwaliteit.  
  2. Verbeterde energie-efficiëntie. Of het nu gaat om mechanische ventilatie of WTW: het systeem kan alleen optimaal functioneren als de kanalen schoon zijn. Ventilatiekanalen schoonmaken heeft dus een direct effect op de prestaties. 
  3. Verlenging levensduur. Zoals gezegd gaat het ophopen van vuil en stof ten koste van de levensduur van het ventilatiesysteem. Het omgekeerde is echter ook waar: door de luchtkanalen schoon te houden, wordt de levensduur verlengd en wordt de kans op storingen verkleind.
  4. Minder kosten. Met regelmatig onderhoud verklein je het risico op dure reparaties en het moeten vervangen van onderdelen. Als je een ventilatiesysteem goed onderhoudt, haal je het maximale uit de technische levensduur. 
 • Zelf ventilatiekanalen reinigen

  Hoewel het in theorie mogelijk is om zelf de ventilatiekanalen te reinigen, valt dit in de praktijk vaak tegen. Afhankelijk van de omvang van het WTW-systeem en de toegankelijkheid van de kanalen wordt dit al snel een complexe, tijdrovende klus. Om te voorkomen dat je schade toebrengt aan het ventilatiesysteem moet je weten wat je doet. Heb je geen ervaring en beschik je ook niet over het juiste gereedschap, dan raden we je aan om hiervoor een ventilatiespecialist in te schakelen.  

 • Ventilatiekanalen laten reinigen

  Uw mechanische ventilatie laten reinigen? Ook hier weten de servicemonteurs van Intovent alles over. Deze specialisten hebben de kennis, ervaring én het juiste gereedschap. Ventilatiekanalen reinigen is voor hen dagelijkse kost. Ze werken vakkundig, efficiënt en zorgen voor minimale overlast. Wanneer zij de ventilatiekanalen schoonmaken, worden vuil, stof, schimmels en bacteriën verwijderd uit de kanalen en de componenten van het systeem. Denk aan de ventilator, warmtewisselaar en filters. Dit doen zij door gebruik te maken van speciale gereedschappen en technieken, zoals borstels, vacuümsystemen en perslucht. Let op, de onderdelen van het systeem worden niet gereinigd bij een kanaalreiniging, maar wel bij een onderhoudsbeurt (All-in).

   

 • Ventilatiekanalen reinigen: hoe vaak?

  Wees gerust: ventilatiekanalen schoonmaken is een onderhoudsklus met een lage frequentie. Intovent adviseert om dit eens per 7 à 8 jaar te laten doen. Tip: zet het in je agenda, dan word je er vanzelf aan herinnerd. Wil je meer weten over de frequentie van onderhoudswerkzaamheden? Lees dan het blogartikel ‘Hoe vaak mechanische ventilatie laten reinigen?

  Luchtkanalen reinigen is belangrijk, maar een ventilatiesysteem reinigen vraagt om meer dan alleen incidenteel ventilatiekanalen schoonmaken. Wil je weten hoe dat precies zit? Lees dan verder over een ventilatiesysteem onderhouden.

Bekijk alle vragen
Bekijk diensten
Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

Waarom het reinigen van ventilatiekanalen écht nodig is

Het effect van vervuilde ventilatiekanalen lijkt misschien klein, maar dat is het niet. Wist je dat een ventilatiesysteem hierdoor tot 30% minder gaat presteren in 5 jaar tijd? Daarnaast gaat het systeem meer geluid produceren en meer energie verbruiken. En dan is er nog het gezondheidsrisico: vuil dat niet wordt afgevoerd blijft immers in de woning aanwezig. Kortom: het reinigen van ventilatiekanalen is absoluut nodig.

Interesse in ventilatiekanalen reinigen?

Wie googelt op ‘kosten ventilatiekanalen reinigen’, belandt al snel in een wirwar van aanbieders. Zorg ervoor dat je voor kwaliteit gaat, want ventilatiekanalen reinigen is vakwerk. De servicemonteurs van Intovent helpen je graag. Neem contact op voor meer informatie. Wil je eerst meer weten over de mogelijkheden? Lees dan ons blogartikel het juiste ventilatie onderhoud kiezen.

waarom-ventilatiekanalen-reinigen

Werkwijze Intovent

Voor het reinigen van ventilatiekanalen beschikken onze servicemonteurs over een krachtige stofzuiger waarop een flexibele slang is aangesloten. Aan het uiteinde zit een roterende borstel die de luchtkanalen van binnen grondig borstelt. Al het vuil komt los en wordt direct afgezogen met de stofzuiger afgevoerd. Natuurlijk worden ook de aanvoerkanalen en de installatie zelf grondig gecontroleerd en gereinigd.

intovent-ventilatiekanalen-reinigen

Flexibiliteit en Transparantie: onze Algemene Voorwaarden voor Werkzaamheden

Om ervoor te zorgen dat wij de best mogelijke service verlenen, hanteren wij enkele algemene voorwaarden. Een van deze voorwaarden is dat we op basis van de beoordeling van onze monteur ter plaatse kunnen bepalen om meer of minder werkzaamheden uit te voeren dan vooraf afgesproken. Dit doen wij om onze activiteiten op een professionele en efficiënte manier te kunnen uitvoeren en om ervoor te zorgen dat de unit en het ventilatiesysteem in de woning goed blijven functioneren.

 • Als wij besluiten om meer werk uit te voeren dan vooraf afgesproken, zullen wij je altijd eerst informeren over het meerwerk en de kosten hiervan. Wij voeren het meerwerk alleen uit als de opdrachtgever daarmee instemt.
 • Als wij besluiten om minder werk uit te voeren dan vooraf is afgesproken, informeren wij je ook over dit besluit en de redenen hiervoor.

Mochten de werkzaamheden niet uitgevoerd kunnen worden, omdat er bijvoorbeeld onjuiste informatie is verstrekt of de incorrecte dienst is afgenomen, bestaat de mogelijkheid dat wij de werkzaamheden niet binnen de gestelde tijd kunnen uitvoeren. Indien dit aan de orde is zullen wij een nieuwe afspraak moeten plannen, wij zullen de gemaakt voorrijkosten aan jou belasten volgens de tarieven van onze webshop. Indien wij niet of slechts deels de werkzaamheden kunnen uitvoeren door omstandigheden die buiten de machte van Intovent liggen, zullen wij geen restitutie verlenen op het reeds betaalde bedrag.

overleg klant

All for clean air

Zelf aan de slag? Bekijk onze producten

Heb je een vraag?

We zijn bereikbaar