Ventilatiesysteem vervangen

Ventilatiesysteem vervangen

Gebruik leidt tot slijtage. Altijd. Ook een kwalitatief ventilatiesysteem gaat na verloop van tijd minder presteren, zelfs met periodiek onderhoud. Wanneer is het tijd voor vervanging? En wat levert dat eigenlijk op?

Bekijk diensten

Wanneer is je ventilatiesysteem toe aan pensioen?

Merk je dat je ventilatiesysteemsteeds meer geluid produceert? Zijn hoofdpijn en keelpijn inmiddels vertrouwde klachten? Blijft je energierekening maar stijgen? Dan is de kans groot dat jouw ventilatiesysteem niet meer goed functioneert. En ja: dat wordt alleen maar erger. Houd het binnenklimaat gezond en kies tijdig voor vervanging.

Ervaar je genoemde problemen niet, maar is je ventilatiesysteem ouder dan 15 jaar? Ook dan is vervanging een goed idee, zowel voor je gezondheid als voor je energierekening.

AHF_3277

Waarom je ventilatiesysteem vervangen?

Techniek blijft zich ontwikkelen en dat geldt ook voor ventilatiesystemen. Moderne ventilatiesystemen zijn stil en energiezuinig. Maar de grootste winst zit natuurlijk in de luchtkwaliteit. Vervuiling verdwijnt en maakt plaats voor een frisse wind. Daar knapt de hele woning van op! Voel je prettig, ervaar comfort en leef gezond: het begint allemaal met schone lucht.

AHF_1980

Meestgestelde vragen

 • Ik ben mijn wachtwoord vergeten.

  Ben je je wachtwoord vergeten? Geen probleem! Klik op de knop ‘inloggen’ rechts bovenaan de pagina. Vervolgens zie je onder de invulvelden de link ‘wachtwoord vergeten?’ Klik hierop, vul je e-mailadres in en klik op ‘reset mijn wachtwoord’. Binnen enkele minuten ontvang je een e-mail waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen.

  Wachtwoord aanmaken
  Om de veiligheid van je account te garanderen, hierbij een aantal tips om een sterk wachtwoord te creëren:

  • Gebruik 8 of meer tekens in je wachtwoord.
  • Gebruik hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens.
  • Gebruik altijd een uniek wachtwoord voor iedere website of account.
  • Vermijd wachtwoorden die gemakkelijk te raden zijn, zoals je naam of geboortedatum.
  • Wijzig je wachtwoord regelmatig.
 • Wat is belangrijk bij ventilatie?

  • Gebruik de hoogste ventilatiestand tijdens het koken en douchen, maar ook als je bezoek hebt.
  • Schakel het ventilatiesysteem nooit helemaal uit, behalve als er sprake is van een noodgeval.
  • Houd onder de binnendeuren een spleet van minimaal 1,5 centimeter vrij in verband met de benodigde luchtcirculatie en ventilatie. Denk hieraan bij het aanbrengen van vloerbedekking.
  • Laat de ventilatiebox of WTW-unit, en ook de luchtkanalen, periodiek reinigen.
  • Houd ventilatieroosters in binnendeuren en/of vensters open en schoon.

  Vind je het prettig om je woning te luchten? Houd dan rekening met de volgende aandachtspunten: 

  • Zet de ramen en deuren tegen elkaar open, minstens een kwartier.
  • Staat de verwarming aan? Zet deze tijdens het luchten zo laag mogelijk of helemaal uit (indien mogelijk).
  • Het is bij geen enkel ventilatiesysteem aan te raden in de winter langdurig ramen open te laten staan. De woning wordt dan onnodig afgekoeld en dat leidt tot energieverlies.

  Tip: ventileer ook tijdens of direct na bijzondere activiteiten, zoals verven of een feestje. Vocht in de lucht, stof en schadelijke stoffen zoals oplosmiddelen verdwijnen dan het snelst.

 • Product met status levertijd op aanvraag. Wat geeft dit eigenlijk aan?

  Het door jou gezochte artikel heeft de status "Levertijd op aanvraag". Maar wat betekent dit precies?

  Het is voor ons niet altijd mogelijk om een nauwkeurige levertijd te geven. De markt heeft momenteel te kampen met een tekort aan materialen en dit heeft geleid tot langer dan gebruikelijke productie- en levertijden van onze leveranciers. Dit is een veelvoorkomende uitdaging voor veel bedrijven in de huidige markt en het heeft invloed gehad op de beschikbaarheid van bepaalde producten en onderdelen die we nodig hebben om orders uit te voeren. Onze excuses voor het eventuele ongemak dat dit kan veroorzaken.

  Hoewel de meeste producten in ons assortiment uit voorraad leverbaar zijn, bieden wij ook de mogelijkheid om producten te bestellen die niet in ons assortiment zitten. Voor deze producten kunnen wij pas na aanvraag/bestelling een levertijd aangeven. Neem in dat geval contact op met onze klantenservice voor meer informatie.

 • Wat kan ik zelf doen aan het onderhoud van mijn ventilatiesysteem?

  Ventielen kun je eenvoudig zelf schoonmaken door ze in een sopje te leggen en met een borsteltje te reinigen. Achter het ventiel zit ook een schuimring . Na verloop van tijd kun je die vervangen.

  Let op: het is belangrijk dat je onthoudt in welke stand de ventielen bij verwijdering staan. Dat bepaalt namelijk hoeveel lucht er door het ventiel kan stromen. Zorg ervoor dat de opening van het ventiel bij terugplaatsing hetzelfde is. Je kunt eventueel met een stift wat merktekentjes aan de binnenkant zetten (afhankelijk van het type ventiel).

 • Wanneer moet ik mijn ventilatiesysteem laten vervangen?

  Een mechanisch ventilatiesysteem heeft een technische levensduur van ongeveer 15 jaar. Wij raden aan om na die periode sowieso tot vervanging over te gaan, want dan blijf je verzekerd van een goed werkend ventilatiesysteem. Wil je het maximale uit je ventilatie halen? Zorg dan voor tijdig onderhoud. Merk je dat het systeem meer geluid produceert? Of krijg je last van condensvorming? Dan is het verstandig om je ventilatiesysteem te laten controleren door een expert.

 • Is het mogelijk om een mechanisch ventilatiesysteem te laten vervangen door een WTW-systeem?

  Bij een mechanisch ventilatiesysteem wordt alleen vervuilde lucht mechanisch afgevoerd. Bij een WTW-systeem wordt zowel lucht afgevoerd als verse lucht aangevoerd. Voor deze toevoer dienen extra luchtkanalen aanwezig te zijn. Deze zullen in de woning moeten worden aangebracht. Overweeg je om een mechanisch ventilatiesysteem te laten vervangen door een WTW-systeem? Neem dan contact op met een van onze experts.

 • Waarom is het nodig om luchtfilters te vervangen, en hoe vaak is dit nodig?

  In de filters hopen bacteriën en schimmels zich gaandeweg op. Dit zorgt voor een achteruitgang van de luchtverversingscapaciteit. Ook gaat het ventilatiesysteem steeds meer geluid produceren als de filters niet regelmatig vervangen worden.

  Gemiddeld genomen is het aan te raden om minimaal 2 keer per jaar de luchtfilters te vervangen. Bij een slechte luchtkwaliteit doe je er goed aan om de filters vaker te vervangen, bijvoorbeeld als je in een stedelijke omgeving woont met veel verkeer. Indien er problemen zijn met allergieën of astma, dan kan het soms al na 2 maanden nodig zijn om de filters te vervangen.

 • Mag ik zelf de filters van mijn WTW-systeem stofzuigen of uitwassen?

  Wij adviseren je om dit niet te doen. De vezels kunnen dan beschadigd raken of verloren gaan, waardoor de werking van het WTW-systeem vermindert. Bij vervuilde filters zou dit eventueel wel een tijdelijke oplossing kunnen zijn. Als je luchtfilters wilt uitwassen, gebruik dan géén wasmiddel! Ons advies is en blijft om de filters te vervangen als deze vuil zijn. Hierdoor blijft het WTW-systeem optimaal werken. 

Bekijk alle vragen

Zelf aan de slag? Bekijk onze producten

Heb je een vraag?

We zijn bereikbaar