Je huis ventileren in de winter? Zo doe je dat!

In de winter sluiten we al snel alle ramen, deuren en roosters om de kou buiten de deur te houden. Logisch ook wel, maar niet bevorderlijk voor het binnenklimaat in je woning. Ook in de winter is het ventileren van je huis erg belangrijk. Benieuwd hoe je jouw huis het beste kunt ventileren in de winterperiode? Je leest het in deze blog.

Huis ventileren in de winter

Luchten is niet hetzelfde als ventileren

Velen denken dat ventileren gewoon een kwestie is van eventjes een raam of deur openzetten. Dit is echter niet ventileren, maar luchten. Luchten door eventjes een raam of deur open te zetten is helaas niet voldoende om te zorgen voor een constante doorstroom van gezonde lucht in huis.

Het is uiteraard goed om een raam open te zetten, maar zodra het raam weer gesloten wordt zal de luchtkwaliteit direct verslechteren. Het is daarom belangrijk om continu te zorgen voor voldoende verse lucht in je huis én om de vervuilde lucht af te voeren.

Waarom je huis ventileren in de winter?

In de winter wil iedereen er lekker warm bij zitten, de ramen gaan dicht en de verwarming gaat aan. Lekker warm, maar niet bepaald gezond. Zonder dat je het merkt produceer je allerlei afvalstoffen in je huis. De binnenlucht bevat na verloop van tijd veel vocht, koolstofdioxide en andere schadelijke stoffen. Koken en roken zijn bekende voorbeelden, maar ook wassen, douchen, transpireren en zelfs ademen veroorzaken liters waterdamp per dag. Heb je huisdieren? Dan is het vochtgehalte vaak nóg hoger.

Een vervuilde en vochtige omgeving is ideaal voor schimmels en kan leiden tot gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, allergieën en luchtwegklachten. Het is dus van belang om de vervuilde en vochtige binnenlucht te vervangen door verse buitenlucht, juist wanneer het niet vanzelfsprekend is om de ramen of roosters open te zetten. Door goed te ventileren haal je verse lucht binnen en voer je afvalstoffen en vocht af.

Hoe kun je jouw huis het beste ventileren in de winter?

De beste manier om je huis te ventileren is door ervoor te zorgen dat de luchtroosters ook in de winter altijd open staan en je ventilatiesysteem standaard op de eerste stand staat. Laat je ventilatiesysteem regelmatig onderhouden en reinigen. Zelf kun je de roosters schoonmaken om ervoor te zorgen dat het ventilatiesysteem optimaal werkt.

Zorg er daarnaast voor dat je extra ventileert als je aan het douchen of koken bent. Zet tijdens het koken de afzuigkap aan en zet je ventilatiesysteem op de hoogste stand tot minimaal één uur na het koken. Dit geldt ook voor wanneer je aan het douchen bent.

Heb je een warmteterugwin-systeem (WTW-systeem) in je huis? Dan wordt er vervuilde binnenlucht afgevoerd en schone, verwarmde buitenlucht de woning in geblazen. Op die manier kun je altijd zorgeloos én energiebesparend ventileren in de winter.

Wat te doen als je geen ventilatiesysteem hebt?

Geen ventilatiesysteem in huis? Je kunt je huis in tot op zekere hoogte zelf luchten door de ramen aan twee kanten van je huis wagenwijd open te zetten. Vanzelfsprekend is dit niet de meest ideale manier. Je verliest veel warmte waardoor je veel energie verspilt om je woning weer op te warmen. Daarnaast zal de luchtkwaliteit nooit optimaal zijn.

Wil je een gezond binnenklimaat en toch een lekker warm huis in de winter? Laat dan alsnog een mechanisch ventilatiesysteem plaatsen in jouw woning.  

Meer weten over het ventileren van je huis in de winter?

Heb je nog vragen of wil je graag nog meer weten over het ventileren van je huis in de winter? Neem dan gerust contact met ons op.

Wij helpen je daarnaast graag bij het vervangen of plaatsen van een ventilatiesysteem of met een onderhoudsadvies op maat.

Lees meer over het belang van ventilatie in onze andere blogs.

Neem contact op