Wat te doen tegen droge lucht in huis?

Iedereen kent het wel, last van een kriebel in de keel, droge huid, hoofdpijn, concentratieproblemen of irritatie aan de ogen. Heb je daar regelmatig last van als je thuis bent? Dan is de lucht in je huis waarschijnlijk te droog. Met name in de winter ervaren mensen deze klachten. De luchtvochtigheid buiten is dan lager en de verwarming maakt de lucht ook droger.

Droge lucht in huis

Hoe ontstaat droge lucht?

De luchtvochtigheid heeft grotendeels te maken met het klimaat. Warme lucht kan meer water opnemen dan koude lucht, waardoor de luchtvochtigheid in de wintermaanden veel lager is.

De luchtvochtigheid is in de wintermaanden ongeveer 30%, terwijl de ideale luchtvochtigheid tussen de 50% en 60% ligt.

Benieuwd naar hoe het zit met de luchtvochtigheid in jouw huis? Je kunt dit checken met behulp van een hygrometer.

Wat zijn de klachten?

Wanneer er te droge lucht wordt ingeademd nemen de longen minder zuurstof op. Water verdampt snel in droge lucht en dus ook in keel en longen, waardoor de keel uitdroogt. Dit kan klachten zoals droge hoest en keelpijn tot gevolg hebben. Wanneer er veel stof in de woning aanwezig is kunnen de klachten verergeren.

Vaak ziet men de klachten van droge lucht als standaard “verkoudheidje” en onderneemt men geen actie. Buiten een droge hoest en/of keelpijn zijn er nog meer klachten welke kunnen ontstaan door een te droge lucht, o.a.:

  • Droge huid
  • Droge branderige ogen
  • Gebarsten lippen
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Concentratieproblemen
  • Verlaagd immuunsysteem

Hoe kan je droge lucht oplossen?

Te droge lucht in huis kun je eenvoudig oplossen. Zorg in elk geval ten allen tijde voor een stofvrije en goed geventileerde woning. Dit zal bijdragen aan een duurzaam, gezond en aangenaam binnenklimaat.

Radiatorbakjes

Zo kun je ‘radiatorbakjes’ aan de radiatoren hangen. Vul deze regelmatig bij met water.  

Planten

Ook het plaatsen van planten draagt bij aan een beter binnenklimaat. Planten verdampen namelijk water, waardoor de luchtvochtigheid verhoogd wordt. Vooral planten met grote, groene bladeren verdampen veel water.

Luchtbevochtiger

Het plaatsen van radiatorbakjes en plantenis vaak al voldoende om de luchtvochtigheid te verhogen. Zo niet, overweeg dan een luchtbevochtiger. Met een luchtbevochtiger kun je de luchtvochtigheid makkelijk zelf reguleren. Luchtbevochtigers zijn in diverse uitvoeringen en types verkrijgbaar. Zo is het ook mogelijk een luchtbevochtiger toe te passen op een warmte-terug-win (WTW) installatie.

Meer weten over jouw huisklimaat?

Meer weten over jouw huisklimaat? Bekijk dan ook onze andere blogs.

Neem gerust contact met ons op voor vragen of opmerkingen. Dit kan per e-mail via info@intovent.nl of telefonisch via +31 (0)85 04 10 219.  

Neem contact op