Wat is mechanische ventilatie?

In de loop der jaren is het belang van mechanische ventilatie toegenomen en is het een onderdeel geworden van het bouwbesluit. Dit betekent dat er geen gebouw meer gebouwd mag worden zonder mechanische ventilatie. Maar wat is mechanische ventilatie nou eigenlijk en hoe werkt het? Wij vertellen je er alles over in deze blog.

Wat-is-mechanische-ventilatie-450x450

Mechanische ventilatie en een gezond binnenklimaat

Vroeger werden huizen op een natuurlijke wijze geventileerd door middel van naden en kieren, maar doordat de huizen tegenwoordig steeds beter geïsoleerd worden is dit niet meer van toepassing.

Het mechanisch ventilatiesysteem is een essentieel onderdeel geworden van jouw leef- en werkomgeving. Het zorgt voor een gezond binnenklimaat waardoor jij optimaal kunt functioneren en gezond blijft.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem?

Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt ervoor dat vervuilde binnenlucht afgevoerd wordt en dat er verse buitenlucht toegevoerd wordt. Dit kan middels een warmte-terug-win (WTW)-unit óf een mechanische ventilatie box.

Hoe werkt mechanische ventilatie?

Middels verschillende ventilatoren en afgesloten ventilatiekanalen, wordt er op centrale punten van de woning vervuilde lucht afgezogen. De lucht wordt uit de woning gezogen middels ventielen. Deze ventielen kun je vaak terugvinden in je keuken, toilet of badkamer.

Verse buitenlucht wordt aan de woning toegevoerd middels roosters, zoals die boven de ramen, óf middels toevoer-ventielen. Dit laatste is alleen van toepassing bij een warmte-terug-win (WTW)-unit. Dit mechanisch ventilatiesysteem voert niet alleen vervuilde lucht af, maar blaast ook verse buitenlucht (verwarmd óf verkoeld) de woning in. Op deze manier zorgt mechanische ventilatie voor een voortdurende luchtverversing.

De meest voorkomende soorten mechanische ventilatie

1. Mechanische afvoer en natuurlijke toevoer

Dit mechanische ventilatiesysteem bestaat uit een ventilatie-unit die geplaatst is op de zolder of in de berging waarbij de vervuilde lucht de woning verlaat middels een dakdoorvoer of schoorsteen. De afvoerkanalen zijn bevestigd aan ventielen die in de keuken, badkamer en toilet geplaatst zijn.

In de keuken worden vaak twee ventielen geplaatst waarbij je de mogelijkheid hebt om een motorloze afzuigkap aan te sluiten. De verse buitenlucht stroomt binnen via de raamroosters.

Tegenwoordig zijn ventilatie-units bijna allemaal voorzien van een vochtsensor, waardoor het mechanisch ventilatiesysteem automatisch harder gaat draaien wanneer je bijvoorbeeld onder de douche staat of aan het koken bent.

Ook worden er steeds vaker CO2 sensoren in de woonkamer en/of op de slaapkamers geplaatst. Wanneer het CO2 gehalte in de betreffende ruimte te hoog wordt, zal het ventilatiesysteem ook automatisch reageren om de CO2 waarden te verminderen. Zo zorgt het mechanische ventilatiesysteem constant voor een gezond binnenklimaat.

2. Balansventilatie met warmteterugwinning (WTW)

Balansventilatie in de vorm van een warmte-terug-win (WTW)-unit wordt met name de laatste jaren veelvuldig toegepast. Dit heeft vooral te maken met de eisen zoals die vastgelegd zijn in het Bouwbesluit en het daaraan gekoppelde EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt).

De naam balansventilatie is ontstaan doordat dit ventilatiesysteem evenveel lucht aanvoert als afvoert: aan- en afvoer zijn dus in balans. Daarnaast warmt het systeem de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht. Dat maakt balansventilatie een erg energiezuinig ventilatiesysteem.

Om ervoor te zorgen dat jouw WTW-installatie optimaal functioneert, is het belangrijk dat er regelmatig onderhoud gepleegd wordt. Ook is het aan te raden om ieder half jaar de filters te vervangen. Doe je dat niet, dan kan het systeem door de vuile filters zelfs schimmels en bacteriën je huis inblazen.

De WTW-unit is gemakkelijk te herkennen aan de ventilatie-unit met twee ventilatoren die zich veelal in dezelfde ruimte bevindt als de CV-ketel. De ene ventilator zorgt dat er schone lucht de woning in komt, de andere regelt de afvoer van vervuilde lucht naar buiten. Daarnaast zijn er ventielen in de woonkamer en slaapkamers aanwezig.

Ook deze systemen zijn te voorzien van een vocht- en CO2 sensor en werken op dezelfde manier zoals dit bij andere ventilatie-units gebeurt.

Meer weten over mechanische ventilatie?

Wil jij meer weten over het mechanische ventilatie en het functioneren ervan? Of ben je benieuwd naar het reinigen van mechanische ventilatie of onderhoud van WTW? Lees dan ook onze andere blogs óf neem contact met ons op. Wij staan klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Neem contact op