Wat is sick building syndroom? En wat kun je eraan doen?

Heb jij ook wel eens last van een suf gevoel als je lang op kantoor zit? Wellicht dat je dan te maken hebt met het fenomeen sick building syndroom. Dit syndroom ontstaat door ongezonde lucht in ongezonde gebouwen. In deze blog lees je meer over sick building syndroom, de gevolgen en hoe je het kunt voorkomen.

Sick building syndroom

Geschiedenis van het sick building syndroom

Na de oliecrisis in 1973 werd energie opeens een kostpaar product en men begon in de isolatie van panden te investeren. Gebouwen werden luchtdicht gemaakt en opnieuw gebouwd, zodat de verwarmingskosten zouden afnemen. Deze maatregelen hadden het gewenste effect: de energiekosten namen snel af.

Maar tijdens het isoleren van de gebouwen, was er te weinig aandacht voor de juiste ventilatie en na verloop van tijd kregen de mensen uiteenlopende klachten.

Officiële ziekte

Sinds de jaren 80 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie de term sick building syndroom erkend als een echte ziekte. In het rapport werd vermeld dat 30% van de nieuwbouwhuizen en gerenoveerde panden dit syndroom kan veroorzaken.

Tot op heden is het probleem nog niet opgelost en er bestaan er nog steeds vele ziekmakende gebouwen.

Wat zijn de symptomen?

De klachten die kunnen ontstaan door sick building syndroom zijn onder andere irritatie van de slijmvliezen van de ogen, neus en luchtwegen. Ook een rode en/of droge huid, jeuk, vermoeidheid, lusteloosheid, hoofdpijn en concentratieverlies komen vaak voor.

Het gaat hierbij overigens zelden om individuele gevallen. De klachten komen doorgaans bij meerdere mensen in een gebouw voor.

Oorzaak sick building syndroom

Het sick building syndroom kan ontstaan door een langdurige blootstelling aan een ongezond gebouw. De oorzaak van dit syndroom wordt dan ook vaak in verband gebracht met een slechte klimaatbeheersing en een slecht aangebracht of onderhouden ventilatiesysteem. Maar ook door stof, chemische bestanddelen uit de aanwezige (bouw)materialen, vocht en schimmels kan het syndroom ontstaan.

Voorkomen

Sick building syndroom kan absoluut voorkomen worden. In bestaande bouwwerken is onderhoud aan ventilatiesystemen noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de installatie schoon blijft. Op deze manier kan het ventilatiesysteem haar werking blijven doen en wordt de kans op klachten aanzienlijk kleiner.

Bij nieuwbouw is het van belang dat er een goed ontwerp gemaakt wordt voor het ventilatiesysteem in combinatie met de juiste ventilatiecomponenten. Uiteraard is de manier waarop het ventilatiesysteem aangelegd wordt ook van belang. Regelmatig reinigen wordt tot slot aangeraden om een gezond binnenklimaat te kunnen garanderen.

Meer weten?

Meer weten over sick building syndroom of andere topics in relatie tot een gezond binnenklimaat? Neem contact met ons op of bekijk dan ook onze andere blogs.

Neem contact op