Wat is het belang van mechanische ventilatie?

Goede ventilatie is van essentieel belang. Een slechte ventilatie brengt namelijk gezondheidsrisico’s met zich mee zoals: hoofdpijn, geïrriteerde ogen of luchtwegklachten. Ook voorkom je met de juiste mechanische ventilatie schimmelvorming in je woning en zullen kook- en andere vervuilde luchtjes sneller worden afgevoerd. Maar wat houdt mechanische ventilatie precies in?

Projecten_Megaduct_Wonenindeduinen_Almere-9

Wat is mechanische ventilatie?

Tegenwoordig zijn de huizen steeds beter geïsoleerd. Waar vroeger frisse lucht door naden en kieren kwam, zijn deze naden en kieren nu afgesloten. Hierdoor wordt de noodzaak steeds hoger om woningen en panden uit te rusten met mechanische ventilatie. Een mechanisch ventilatiesysteem is een systeem dat centraal in de woning wordt geplaatst. Middels een ventilatie-unit en aangesloten ventilatiekanalen, wordt er op bepaalde punten in je woning vervuilde lucht afgezogen. Deze mechanische afzuigpunten - voorzien van ventilatieroosters - bevinden zich vaak in de keuken, badkamer en toilet. De regeling van het systeem gebeurt vaak via een regelaar in de keuken. Steeds vaker worden er ook vocht en CO2 sensoren geïntegreerd om het systeem aan te sturen. Via ramen en ventilatieroosters in het glas of in de gevel komt er weer frisse en schone lucht naar binnen. Deze vorm wordt mechanische afzuiging genoemd.

Lees meer in onze blog: wat is mechanische ventilatie?

Het alternatief: balansventilatie

Bij mechanische afzuiging gaat veel warmte verloren. De (warme) vervuilde lucht wordt namelijk met (koude) frisse en schone buitenlucht vervangen. Een goed alternatief is dan ook balansventilatie met warmteterugwinning (wtw). Bij dit systeem wordt er op dezelfde posities als bij het mechanisch ventilatiesysteem lucht uit de woning afgezogen. Daarnaast wordt er lucht in de verblijfsruimten (woonkamer, slaapkamer en soms in de keuken) toegevoerd via ventilatieroosters die door middel van het kanalensysteem verbonden zijn met de installatie. Een balansventilatiesysteem met een wtw installatie ´hergebruikt´ deze warmte. Voordat de vervuilde lucht naar buiten wordt gepompt gaat deze namelijk langs een warmtewisselaar waardoor de toegevoerde lucht wordt voorverwarmd. Een wtw installatie is dus een goed alternatief om het binnenklimaat nog comfortabeler te maken, en daarnaast energie te besparen. De regeling van deze installaties zijn gelijkwaardig aan de regelingen van andere ventilatiesystemen.

Voordelen van mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie brengt enkele voordelen met zich mee:

  1. Permanente ventilatie
  2. Altijd voorzien van frisse en schone lucht
  3. Minder last van gezondheidsklachten
  4. Minder energiekosten

Je mechanische ventilatie onderhouden en reinigen

Wanneer je een ventilatiesysteem in huis of in je werkomgeving hebt is het van belang dat deze gereinigd wordt zodat het ventilatiesysteem ook gezonde en frisse lucht blijft toevoeren. Want na verloop van tijd kan het ventilatiesysteem dermate vies worden dat er geen sprake meer is van een toevoer van schone lucht, of er is een grote afname van de ventilatiecapaciteit door vervuiling. Wanneer en hoe vaak mechanische ventilatie laten reinigen? De specialisten van Intovent kunnen je helpen in het reinigen van jouw ventilatiesysteem. Zowel voor onderhoud aan mechanische ventilatie en voor onderhoud van een WTW-unit

Is je mechanische ventilatie-unit ouder dan 15 jaar? Dan is het misschien tijd om deze te vervangen, ook voor het vervangen van mechanische ventilatie kun je terecht bij Intovent.

Wil jij ook een prettiger binnenklimaat en minder kans op gezondheidsrisico’s? Of heb je nog vragen over mechanische ventilatie of andere ventilatiesystemen? Onze specialisten staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden! Neem gerust contact op. Intovent. Aangenaam binnen.