Buisventilator aansluiten? Zo pak je dat aan!

Staat een buisventilator installeren bovenaan je to do-lijst? Zorg dan dat je weet waar je aan begint. Met twee rechterhanden is het heel goed te doen, maar je moet wel even weten hoe je te werk gaat. Volg het stappenplan in dit blogartikel en de klus is zo geklaard. 

Intovent_buisventilator aansluiten

Een buisventilator installeren: waarom eigenlijk?

Eerst een stapje terug: wat zijn buisventilatoren precies? Dat is eigenlijk vrij eenvoudig. Een buisventilator zorgt ervoor dat lucht efficiënt verplaatst wordt door een buis of luchtkanaal. Ze worden met name gebruikt bij ruimtes waar goede ventilatie extra belangrijk is, zoals een keuken of badkamer. Let op: verwar een buisventilator niet met een badkamerventilator. Een buisventilator heeft namelijk meer capaciteit.

Hoe werkt een buisventilator?

Een buisventilator monteren is vrij eenvoudig. Je plaatst de ventilator tussen twee luchtkanalen. Bij voorkeur gebruik je een spirobuis voor de aansluiting, maar een flexibele slang kan ook. Een buisventilator draait op elektriciteit en dat zorgt voor de luchtstroom. Vaak kun je de snelheid van de ventilator aanpassen, waardoor je ook de hoeveelheid lucht die door de buis stroomt kunt regelen.

Waar moet je een buisventilator monteren?

Horizontaal, verticaal of zelfs diagonaal: met een buisventilator kan het allemaal. Een buisventilator installeren kan dus zowel door de muur als door het dak. Zorg er met name voor dat je een buisventilator installeert op de plek waar deze het meeste rendement heeft. Dat betekent: in de badkamer aan het plafond (om vocht af te voeren), in de keuken bij het fornuis (om kookgassen af te voeren), en in bijvoorbeeld een serverruimte vlak bij de apparatuur (om warmte af te voeren). Let op: een buisventilator aansluiten kan ook in een aangrenzende ruimte, bijvoorbeeld achter een wand of in het plafond. 

Stappenplan buisventilator aansluiten

Oké, hoe gaan we nu precies te werk? Een buisventilator monteren doe je in 5 stappen: 

  1. Bepaal de juiste locatie. Denk goed na over de beste plek om een buisventilator te installeren. Dat wil zeggen: goede luchtcirculatie én een stroompunt in de buurt. Goed om te weten: een buisventilator werkt het beste in het midden van het kanaal, en is daar ook het meest stil. Maar voor extra power kun je ook overwegen om de buisventilator juist aan het begin van het luchtkanaal te monteren. 

  2. Monteer het ventilatiekanaal. De truc is om zo min mogelijk luchtweerstand te hebben. Houd het luchtkanaal daarom schoon, kort en vermijd scherpe bochten. Een buisventilator kan alleen goed werken als de lucht vrij kan stromen. Daarom is het ook belangrijk om overal dezelfde diameter te hanteren. 

  3. Buisventilator aansluiten. Tijd voor de montage. Je kunt simpelweg het ventilatiekanaal over de buisventilator schuiven. Maak dit vast met slangklemmen of zelftappende schroeven. Zorg ervoor dat er geen lucht kan ‘weglekken’, want dat gaat ten koste van een goede werking van het systeem.

  4. Elektriciteit aansluiten. De buisventilator werkt zoals gezegd op elektriciteit, dus dat is de volgende stap. Bekijk de handleiding en volg het aansluitschema dat daarin staat. Benieuwd welke draad je voor de buisventilator moet gebruiken? De standaardverdeling is als volgt:
    • Bruin: stroomdraad voor toevoer.
    • Blauw: neutrale draad voor terugvoer.
    • Groen/geel: aarddraad voor de veiligheid.
      Waarschuwing: schakel altijd de stroom uit voordat je begint! Vind je de elektrische aansluitingen lastig, schakel dan een elektricien in.

  5. Tijd om te testen! Zet de stroom aan en check of de ventilator stabiel draait en geen gekke geluiden maakt. Controleer ook of alles stevig vastzit. 

Buisventilator met timer aansluiten

Wil je dat het ventileren automatisch gebeurt, zonder dat je er actief mee bezig moet zijn? Kies dan voor het aansluiten van een buisventilator met timer. Dat is niet alleen gemakkelijk, maar bespaart ook energie (geen onnodig verbruik). Inbegrepen bij de timer is een praktische handleiding. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op. 

Handige tips buisventilator monteren

Zoals gezegd: een buisventilator aansluiten is niet heel ingewikkeld, maar de volgende tips willen we je niet onthouden:

  • Tip 1: denk na over de luchtverversingscapaciteit. Ga je een buisventilator aansluiten, zorg er dan voor dat deze de juiste verversingsfactor (m3/h) heeft. Vuistregel: een buisventilator moet in staat zijn om 3 tot 4 kubieke meter lucht per uur af te voeren. Houd rekening met het feit dat er altijd sprake is van luchtweerstand, dus enige overcapaciteit is aan te bevelen.

  • Tip 2: minimaal de luchtweerstand. Het principe is simpel: hoe minder weerstand, hoe beter het systeem functioneert. Dat betekent ook minder energieverbruik en minder geluid. Gebruik daarom bij voorkeur gladde kanalen en voorkom onnodige aftakkingen.

  • Tip 3: gebruik voldoende ventielen en roosters. Deze tip hangt samen met de vorige. Verdeel de toevoer en afvoer over voldoende punten, want ook dat heeft effect op de luchtweerstand. Daarbij kun je denken aan één ventiel/rooster per twee meter.

  • Tip 4: monteer de buisventilator op een bereikbare plek. Denk bij het aansluiten van een buisventilator ook aan de toekomst: zorg ervoor dat je er altijd bij kunt voor bijvoorbeeld onderhoud. Een plek buiten het zicht – en het gehoor – heeft natuurlijk de voorkeur, maar juist dan is het belangrijk om ook aan de bereikbaarheid te denken.

  • Tip 5: kies voor comfort. Het is geen must, maar het maakt het dagelijks leven net wat prettiger: met een afstandsbediening is het gebruik van een buisventilator letterlijk een druk op de knop. Makkelijker wordt het niet.

Tot slot

Sta je te popelen om aan de slag te gaan om jouw buisventilator te monteren? Met de adviezen in dit artikel gaat het vast lukken Wil je meer weten over het assortiment van Intovent? Op onze website vind je volop informatie over ventilatiesystemen. Heb je behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op