Wat te doen tegen hooikoorts?
De lente is aangebroken en de zomer is in zicht. Steeds vaker kruipt de zon tevoorschijn vanachter de wolken en stijgt de temperatuur. We zijn vaker buiten en dat bevalt goed! Maar deze periode van het jaar is niet voor iedereen een tijd van enkel rozengeur en maneschijn. Vooral de mensen die last hebben van hooikoorts erkennen dat het mooie weer ook nadelen kent.
Zodra de zon weer vaker schijnt gaat dit namelijk gepaard met bomen en grassen die gaan bloeien en groeien. Tijdens dit proces komen er pollen vrij, waar mensen met hooikoorts vaak allergische reacties van krijgen. Zo’n overgevoeligheid voor pollen is geen pretje, je kunt er flink last van hebben. Vervelende milde klachten zoals rode ogen, loopneus, hoofdpijn, kriebelhoest en niezen, of zelfs heftige reacties als ontstoken ogen, hoesten, benauwdheid en zelfs koorts.
Allemaal niet wenselijk natuurlijk. Dus rest ons het beantwoorden van de vraag: wat te doen tegen hooikoorts? Wij geven je niet één maar drie mogelijke oplossingen voor jouw hooikoortsklachten.
Tip 1: De beste tip tegen hooikoorts is ventileren
''Ventilatie? Maar dan verspreid ik toch juist de pollen door mijn huis?’’. We horen het je bijna denken. Maar dat ventilatie hooikoortsklachten verergeren is een fabel. Sterker nog: het tegendeel is waar.
Pollen kunnen door warmte en wind gemakkelijk de woning binnendringen, maar eigenlijk niet meer verlaten. Om ervoor te zorgen dat de pollen niet alleen binnen kunnen maar de woning ook weer verlaten, moet je ventileren. Alleen op die manier verlicht je je klachten binnenshuis.
Je kunt je woning zowel mechanisch als natuurlijk ventileren.
Mechanische ventilatie is beter in de strijd tegen pollen
Natuurlijke ventilatie vindt plaats door het openzetten van ramen en deuren of door het plaatsen van ventilatie roosters in deuren en muren. Het nadeel hiervan is dat hierdoor ook regen en kou de woning binnendringen. Daarnaast laat het vooral pollen binnen.
Mechanische ventilatie, in combinatie met ventilatieroosters, zorgt juist wel voor voldoende luchtaanvoer én afvoer. Hierdoor kan de juiste balans gecreëerd worden. Ook levert het additionele voordelen ten opzichte van natuurlijke ventilatie. Zo is het mogelijk om de ventilatie te regelen vanuit één ruimte in je huis waardoor je in de gehele woning kunt genieten van een gezond binnenklimaat.
Het moge duidelijk zijn dat vooral ventilatie je gaat helpen in de strijd tegen pollen binnenshuis. Maar we hebben nog twee andere tips tegen hooikoorts waar je hopelijk iets aan hebt.
Tip 2: Gebruik een pollenalarm
Te beginnen met het gebruiken van een pollenalarm. Voordat je het huis verlaat is het verstandig om te checken hoeveel pollen er in de lucht hangen. Dit kan gemakkelijk via de website of app van pollennieuws.nl.
Zit er veel stuifmeel in de lucht? Is het slim om dan een wandeling te maken in het bos of kun je toch beter de wandeling naar de stad verplaatsen? Of de wandeling toch maar een keertje cancelen. Het is niet altijd leuk om uit te stellen, maar het scheelt je een hoop gesnotter!
Tip 3: Neem dagelijks honing
Onze laatste tip tegen hooikoorts: neem dagelijks een theelepel honing, liefst biologisch van een imker uit de buurt. De honing van de lokale imker bevat de pollen uit jouw omgeving. De bijen komen in aanraking met de rondzwevende pollen, waardoor dit vervolgens in de honing terechtkomt. Haal daarom de honing bij een imker bij jou in de buurt.
Door iedere dag een kleine hoeveelheid honing te eten bouw je een resistentie op tegen deze pollen. Het werkt hetzelfde als een inenting tegen een ziekte waarbij een klein beetje virus wordt ingespoten zodat je lichaam uiteindelijk immuun wordt.
Meer weten over een gezond binnenklimaat?
Laat het binnenklimaat in jouw woning te wensen over? Of wil je meer weten over een gezond binnenklimaat? Neem dan gerust contact met ons op.
Wij vertellen je graag meer en kunnen zowel de montage als het onderhoud van jouw ventilatiesysteem verzorgen.