

Hoe kun je luchtkwaliteit het beste meten? En wat kun je doen om de luchtkwaliteit te verbeteren? Wij leggen het uit in deze blog.
Laten we beginnen bij het begin. De luchtkwaliteit is van nature goed, mits we er zelf geen vervuiling aan toevoegen. Dit betekent dat we de kwaliteit van de lucht in ons gebouw zélf in de hand hebben. We kunnen er zelf voor zorgen dat de luchtkwaliteit in onze leefomgeving goed is.
Wij laten je in deze blog zien hoe je dat kunt doen. We vertellen je meer over:
Een slechte luchtkwaliteit ontstaat vaak door een combinatie van verschillende factoren.
Een aantal voorbeelden:
Slechte luchtkwaliteit is meestal het gevolg van gebrekkige ventilatie. Vergis je niet: dit kan in alle gebouwen voorkomen. Zowel in oudere gebouwen zonder ventilatiesysteem, als in nieuwbouw waar deze verkeerd of onvoldoende is ingesteld. Je hoeft dus niet te stoppen met koken en deodorant, zolang je maar op een juiste manier ventileert.
Benieuwd hoe het gesteld staat met jouw luchtkwaliteit? Hieronder lees je hoe je luchtkwaliteit kunt meten.
Er zijn verschillende meters op de markt waarmee je de luchtkwaliteit kunt meten. Deze apparaten zijn zowel voor professionals als particulieren beschikbaar.
Voor een gedegen meting zijn temperatuur, luchtvochtigheid en CO2 zijn de belangrijkste variabelen om te meten. Hierbij adviseren we de volgende waardes:
Voor een meer uitgebreide meting kun je ook het zuurstofgehalte, de fijnstof en andere vluchtige stoffen (zoals dampen van verven, schoonmaakmiddelen en brandstoffen) meten.
Ventilatiesysteem aanpassen
Afhankelijk van de meetresultaten kun je vervolgens het ventilatiesysteem aanpassen.
Begin bij een te hoog CO2-gehalte met het extra ventileren in ruimtes waar verbrandingsprocessen plaatsvinden. Denk hierbij aan de keuken (met name door bakken en wokken), maar ook in de woonkamer als je daar een open haard of houtkachel stookt.
Heb je een te hoge luchtvochtigheid? Vaak komt dit doordat warme, vochtige lucht blijft hangen. Dit ontstaat met name in de badkamer, slaapkamer maar ook in ruimte waar de wasmachine en droger staan. Zorg er dus voor dat je extra aandacht aan het ventileren van die ruimte besteedt.
Eigenlijk geldt: welke waarde ook verbeterd moet worden, door meer en beter te ventileren kun je de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeteren.
Vele wetenschappelijke onderzoeken bevestigen de positieve invloed van goed ventileren. Luchtkwaliteit en gezondheid gaan namelijk hand in hand.
Onderzoek wijst uit dat een hogere luchtkwaliteit direct leidt tot meer fitheid, verbeterde productiviteit, een hogere weerstand en een afname van astmatische en COPD klachten.
Hoe je een betere luchtkwaliteit kunt realiseren? We geven je graag een aantal praktische tips.
Wil jij meer weten over een gezond binnenklimaat? Of het meten van luchtkwaliteit? Lees dan onze andere blogs voor nog meer informatie.
Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over jouw ventilatie? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We helpen je graag met alles rondom ventilatie en luchtzuivering.