5 tips voor een gezond binnenklimaat

De meeste mensen spenderen het grootste gedeelte van de dag tussen vier muren, of het nu thuis, op school, op kantoor of in de sportschool is. Waar je ook je tijd doorbrengt, het is belangrijk om te zorgen voor een gezond binnenklimaat om eventuele gezondheidsklachten te voorkomen. In deze blog leggen we je uit wat een gezond binnenklimaat precies is en waarom dit zo van belang is. Ook geven we je 5 handige tips om je binnenklimaat te verbeteren.

Gezond binnenklimaat

Wat is een gezond en prettig binnenklimaat?

Het binnenklimaat wordt bepaald door onder andere temperatuur, vochtigheid en verse lucht. Omdat wij mensen allemaal verschillend zijn, ervaart iedereen een prettig binnenklimaat op zijn eigen manier. Waar de een van warmere temperaturen houdt, geeft de ander een voorkeur aan koudere temperaturen.

Over het algemeen geldt dat het meest aangename binnenklimaat zich bevindt tussen de 18 graden met een luchtvochtigheid 70% en de 24 graden met een luchtvochtigheid van 40%.

Het ideale binnenklimaat is uiteraard wel afhankelijk van de functie en invulling van de betreffende ruimte. Een fitness heeft bijvoorbeeld vanzelfsprekend een ander binnenklimaat dan een woning.

Het belang van een gezond binnenklimaat

Een prettig binnenklimaat is niet alleen fijn om in te verblijven, maar ook nog eens goed voor de gezondheid.

Griepvirussen zijn bijvoorbeeld zeer actief in een luchtvochtigheid van onder 40%. Dit maakt dat je bij een slecht binnenklimaat een verhoogd risico hebt om een virus op te lopen.

Ook klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, benauwdheid en een verstopte neus kunnen worden voorkomen door een gezond binnenklimaat.

5 tips voor een gezond(er) binnenklimaat

Als je het binnenklimaat optimaal wilt houden, kun je zelf met een aantal zaken rekening houden. Hieronder geven wij je vijf tips over hoe je voor een zo gezond mogelijk binnenklimaat kunt zorgen.  

1.    Onderhoud je ventilatiesysteem goed

Onderhoud van een mechanisch ventilatiesysteem is nodig om verontreiniging van de lucht zoveel mogelijk te voorkomen. Laat je ventilatiesysteem daarom periodiek door een professional reinigen. Tijdens een inspectie kan worden gezien of het ventilatiesysteem nog op de juiste manier werkt en of de capaciteit nog wordt behaald.

2.    Probeer vervuilende producten te vermijden

Probeer vervuilende producten zoveel mogelijk te vermijden. Producten als haarlak, parfum, deodorant of luchtverfrissers, hebben bijvoorbeeld een grote impact op de verslechtering van het binnenklimaat.

Ook schoonmaakmiddelen kunnen een negatief effect hebben op het binnenklimaat. Gelukkig komen er steeds meer alternatieven op de markt, zoals bijvoorbeeld probiotische schoonmaakmiddelen, die de luchtkwaliteit weinig tot niet aantasten.

3.    Vervang de filters van je WTW systeem

Ben je in het bezit van een WTW-systeem (warmteterugwinning-systeem)? Zorg er dan voor dat de filters regelmatig vervangen worden. Afhankelijk van de woonsituatie gaan de filters van een WTW-systeem ongeveer 3 tot 6 maanden mee. Door de filters te vervangen zal het systeem optimaal blijven functioneren en zal de luchtkwaliteit op peil blijven.

4.    Zorg voor een vraaggestuurd ventilatiesysteem

Heb je nog geen vraaggestuurd ventilatiesysteem? Breid dan je huidige ventilatiesysteem uit met CO2 en vochtsensoren. Deze sensoren zorgen ervoor dat wanneer er een te hoog CO2 en vochtgehalte in de ruimte aanwezig is, het ventilatiesysteem hier automatisch op inspeelt. Zo hoef je het ventilatiesysteem nooit handmatig in te stellen.

5.    Verhoog de stand van je ventilatiesysteem

Mocht je ventilatiesysteem niet voorzien zijn van CO2 sensoren, dan is het van belang dat de stand handmatig verhoogd wordt wanneer nodig. Dit is met name belangrijk wanneer je aan het koken, bakken, douchen of wassen bent.

Zet de ventilator in je keuken bijvoorbeeld harder gedurende het koken, zeker wanneer je met gas kookt. Omdat er tijdens het koken veel fijnstof vrijkomt, is het gebruik van een de afzuigkap ook een absolute must! Zorg ervoor dat tijdens en tot één uur na het koken de afzuigkap gebruikt wordt.

Meer weten over een gezond binnenklimaat?

Laat het binnenklimaat in jouw woning, of (bedrijfs)pand te wensen over? Of wil je meer weten over een gezond binnenklimaat? Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag meer en kunnen het onderhoud van jouw ventilatiesysteem verzorgen.

Neem contact op