Schimmel in de badkamer voorkomen

Heb jij last van schimmel in de badkamer? Schimmel is een veel voorkomend probleem dat gemakkelijk voorkomen kan worden. Met onze tips voor een betere badkamerafzuiging, geef je schimmels geen kans. Benieuwd naar hoe je dat aanpakt? Wij leggen het uit in deze blog.

Schimmel in de badkamer

Hoe ontstaat schimmel in de badkamer?

Schimmel ontstaat doordat plekken in de badkamer herhaaldelijk vochtig worden of blijven. Vooral op poreuze oppervlaktes ontstaat vaak schimmel.

Om die reden vind je schimmel vaak op het ruwe oppervlak van het plafond of onder de kitranden.

5 tips voor een betere badkamerafzuiging

Als je schimmel effectief wilt bestrijden is een goede badkamerafzuiging van groot belang. Natuurlijk kun je aan de weer gaan met schoonmaakmiddelen om de schimmel te verwijderen. Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Onderzoek dus wat de kern van het probleem is.

Badkamerschimmel ontstaat doordat het vocht niet weg kan, dus: zorg voor een betere badkamerafzuiging!

Hieronder geven we je vijf tips over hoe je dit kunt realiseren.

1. De ventilatiecapaciteit

Allereerst is het belangrijk dat de ventilatiecapaciteit op de badkamer in orde is. Wij adviseren een minimale ventilatiecapaciteit van 50 m3/h (in de hoge stand). Een erkend bedrijf zal dit voor je kunnen inregelen of controleren.

Als de ventilatiecapaciteit niet voldoende is, zal het nodig zijn om de badkamerventilor te vervangen. 
Lees ook meer over ventilatie in een badkamer zonder afvoer

2. Correct gebruik

Gebruik de regeling van de mechanische ventilatie zoals deze bedoeld is. Met douchen en koken moet namelijk de hoge stand worden ingeschakeld.

Na het douchen moet de ventilator nog een uur blijven doordraaien in deze stand. Controleer dan of het vocht uit je badkamer verdwenen is, en schakel terug naar de normale ventilatie-stand. Als je een vochtsensor hebt, schakelt je systeem automatisch terug wanneer het vocht verdwenen is.

3. Voldoende verse lucht

Zorg voor voldoende toevoer van verse lucht naar de badkamer. Dit werkt het beste via een opening onder je badkamerdeur.

Door zo’n 1,5 cm aan de onderkant vrij te hebben, kan er altijd (gelijkmatig) verse lucht naar binnen komen.

4. De juiste temperatuur

Het is belangrijk dat de badkamer op een ‘normale’ temperatuur is van ca. 18 – 20 graden. Op koude badkamermuren zal eerder vocht ontstaan dan op een warme ondergrond.

5. Houd de badkamerdeur dicht

Sluit de badkamerdeur bij het douchen. Een openstaande deur zorgt namelijk voor een ‘kortsluiting’ van de toevoerlucht naar het rooster.

Dit heeft als gevolg dat lucht in de badkamer niet volledig wordt ‘schoongespoeld’.

Meer weten over het verbeteren van jouw binnenklimaat?

Wil jij meer weten over hoe je jouw binnenklimaat kunt verbeteren? Bekijk dan ook onze andere blogs. Via onze blogs geven we je graag tips en informatie. We hebben bijvoorbeeld ook een blog over wat je kunt doen tegen droge lucht in huis.

Heb je een vraag voor ons? Neem vrijblijvend contact op. Wij denken graag met je mee als het gaat om ventilatie.

Neem contact op