

Vochtige ruimtes zijn een broedplaats voor bacteriën en schimmels. De badkamer is bij uitstek een vochtige ruimte en ventilatie is dan ook een must. Maar wat doe je als er geen afvoer is? Hoe ga je te werk als er ook geen raam is dat je simpelweg open kunt zetten? Kortom: hoe zorg je voor ventilatie in een badkamer zonder afvoer?
Als de luchtafvoer in de badkamer onvoldoende is, dan levert dat allerlei negatieve effecten op. Vocht dat te lang blijft hangen zorgt namelijk voor een muffe geur en werkt schimmelvorming in de hand. Dat is niet alleen slecht voor het schilder- en stucwerk, maar het is vooral ongezond. Denk aan hoofdpijn, vermoeidheid en benauwdheid. Mensen die last hebben van astma en reuma zijn hier extra gevoelig voor. Met voldoende ventilatie zorg je ervoor dat de luchtkwaliteit goed blijft en dat vocht tijdig wordt afgevoerd, zodat je al deze problemen voorkomt.
Ja, luchtafzuiging in de badkamer is verplicht in Nederland. Volgens het Bouwbesluit 2012, dat de bouwtechnische voorschriften bevat waaraan gebouwen in Nederland moeten voldoen, zijn er specifieke eisen voor ventilatie in de badkamer. Deze eisen zijn mede afhankelijk van de grootte van de badkamer en het type ventilatiesysteem dat wordt gebruikt. Het Bouwbesluit stelt sowieso een aantal minimumeisen, dus oriënteer je daar goed op.
De beste vorm van ontluchting van de badkamer is meestal een combinatie van mechanische ventilatie en natuurlijke ventilatie. Hier zijn enkele opties die je kunt overwegen:
Als een raam ontbreekt, kies dan zeker voor een badkamerventilator. Een badkamerventilator is een ventilatiesysteem dat specifiek is ontworpen voor gebruik in badkamers. Het bestaat uit een ventilator die lucht aanzuigt en deze via een buis naar buiten afvoert. Hierdoor wordt de vochtige lucht in de badkamer vervangen door verse buitenlucht. Veel badkamerventilatoren zijn uitgerust met functies zoals vochtsensoren, bewegingssensoren of timers. Daarmee wordt het borgen van de luchtkwaliteit een geautomatiseerd proces.
Een badkamerventilator is altijd slim om te plaatsen, ook wanneer je badkamer wel een raam heeft.
Een badkamerventilator wordt meestal geïnstalleerd in het plafond of de wand van de badkamer, in de buurt van de douche, het bad of het toilet. Het is een mooie klus voor de handige doe-het-zelver. Om je op weg te helpen hebben we hierover een praktisch blogartikel geschreven over de badkamerventilator aansluiten.
Voor een goede werking is het belangrijk dat een badkamerventilator op een op strategische locatie in de badkamer wordt geplaatst. Enkele opties:
Wil je weten wat voor jouw badkamer of toilet de juiste positie is, neem dan contact met ons op.
Is er sprake van een (inpandige) badkamer zonder afvoer, overweeg dan een luchtontvochtiger te plaatsen. Een luchtontvochtiger is een apparaat dat specifiek is ontworpen om het vochtgehalte in de lucht te verminderen door overtollig vocht uit de omgeving te verwijderen. Het werkt door lucht aan te zuigen, het vocht te condenseren en het gecondenseerde vocht op te vangen in een reservoir of af te voeren. Vanzelfsprekend is dit ook een goede optie voor afzuiging in een toilet zonder afvoer.
Een badkamerventilator of ontluchter is handig en effectief, maar ook je eigen gedrag speelt een rol. Wil je schimmel in de badkamer voorkomen, houd dan rekening met de volgende zeven tips:
Bij Intovent vind je alles wat je nodig hebt voor het aanleggen van ventilatie in een badkamer zonder afvoer. Ontdek in een paar klikken de mogelijkheden voor een ventilatiesysteem in de badkamer. Wil je meer weten over ontluchting in de badkamer? Neem dan contact met ons op.