Mechanische ventilatie aan laten staan tijdens een vakantie of bij afwezigheid?

Een ventilatiesysteem heeft geen aan-uitknop op het apparaat of de bediening en dat is niet voor niets. Een ventilatiesysteem mag namelijk nooit uitgeschakeld te worden (behalve bij onderhoud). Hierdoor dient je mechanische ventilatie ook tijdens een vakantie of langdurige afwezigheid altijd aan te blijven staan. Lees direct meer over hoe jij met een gerust hart je ventilatie aan kunt laten staan terwijl je op vakantie bent.

Interduct_Pernis_169_web-15

Schadelijke gevolgen bij het uitzetten van een ventilatiesysteem

Een gezond binnenklimaat is ontzettend belangrijk, een ventilatiesysteem werkt continu om jouw woning te voorzien van een gezond en fris binnenklimaat. Wanneer het ventilatiesysteem uit staat tijdens je vakantie geef je vrij spel aan alle schadelijke gevolgen voor je woning zoals vochtproblemen, schimmels en een ongezonde binnenlucht.

Zonder een werkend ventilatiesysteem blijft er vocht in je woning hangen, dit vocht stapelt zich op en zoekt naar een uitgang waardoor het zich gaat nestelen in de muren, plafonds en meubels. Het gevolg hiervan zijn flinke vochtproblemen en hardnekkige schimmelplekken. Dit is niet alleen ongezond voor je eigen gezondheid maar ook voor je woning.

Bespaar energiekosten door het ventilatiesysteem op de laagste stand te laten ventileren tijdens de vakantie

Wanneer de lucht niet ververst wordt blijft er een ongefilterde en muffe lucht in je woning hangen. Om deze muffe lucht bij terugkomst van je vakantie weg te ventileren moet je je ventilatiesysteem op een hogere stand laten werken waardoor je meer energiekosten kwijt bent dan bij het aan laten staan van je ventilatiesysteem tijdens de vakantie.

Het beste advies is om het ventilatiesysteem op de laagste stand (Stand 1) te laten ventileren. Hierdoor geniet je bij terugkomst van je vakantie van een goed geventileerd huis met een gezonde binnenlucht én laat je het systeem niet onnodig hard werken.

Tip voor WTW-units met app bediening: Sommige WTW-units zijn door middel van een handige app te bedienen op afstand. Zo pas jij terwijl je heerlijk op het strand ligt of vakantie aan het vieren bent de stand van je ventilatiesysteem aan naar de laagste en geschikt stand.

Tip voor WTW-units met vakantiestand: Sommige WTW-units zoals een Buva WTW-unit hebben een speciale vakantiestand op de bediening. Om de vakantiestand op je Buva WTW systeem te activeren duw je de 1ste knop (met koffericoon) in voor minimaal 2 seconden, hierna knipperen de 4 LED’s 2 keer.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan een kijkje bij onze FAQ. Staat het antwoord er niet tussen? Neem dan contact op met de klantenservice.