Meestgestelde vragen

  • Ik ben mijn wachtwoord vergeten.

    Ben je je wachtwoord vergeten? Geen probleem! Klik op de knop ‘inloggen’ rechts bovenaan de pagina. Vervolgens zie je onder de invulvelden de link ‘wachtwoord vergeten?’ Klik hierop, vul je e-mailadres in en klik op ‘reset mijn wachtwoord’. Binnen enkele minuten ontvang je een e-mail waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen.

    Wachtwoord aanmaken
    Om de veiligheid van je account te garanderen, hierbij een aantal tips om een sterk wachtwoord te creëren:

    • Gebruik 8 of meer tekens in je wachtwoord.
    • Gebruik hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens.
    • Gebruik altijd een uniek wachtwoord voor iedere website of account.
    • Vermijd wachtwoorden die gemakkelijk te raden zijn, zoals je naam of geboortedatum.
    • Wijzig je wachtwoord regelmatig.
  • Wat is belangrijk bij ventilatie?

    • Gebruik de hoogste ventilatiestand tijdens het koken en douchen, maar ook als je bezoek hebt.
    • Schakel het ventilatiesysteem nooit helemaal uit, behalve als er sprake is van een noodgeval.
    • Houd onder de binnendeuren een spleet van minimaal 1,5 centimeter vrij in verband met de benodigde luchtcirculatie en ventilatie. Denk hieraan bij het aanbrengen van vloerbedekking.
    • Laat de ventilatiebox of WTW-unit, en ook de luchtkanalen, periodiek reinigen.
    • Houd ventilatieroosters in binnendeuren en/of vensters open en schoon.

    Vind je het prettig om je woning te luchten? Houd dan rekening met de volgende aandachtspunten: 

    • Zet de ramen en deuren tegen elkaar open, minstens een kwartier.
    • Staat de verwarming aan? Zet deze tijdens het luchten zo laag mogelijk of helemaal uit (indien mogelijk).
    • Het is bij geen enkel ventilatiesysteem aan te raden in de winter langdurig ramen open te laten staan. De woning wordt dan onnodig afgekoeld en dat leidt tot energieverlies.

    Tip: ventileer ook tijdens of direct na bijzondere activiteiten, zoals verven of een feestje. Vocht in de lucht, stof en schadelijke stoffen zoals oplosmiddelen verdwijnen dan het snelst.

  • Welke onderhoudsdienst kan ik het beste kiezen?

    Onderhoud helpt het binnenklimaat gezond te houden, verbetert de luchtkwaliteit, verlengt de levensduur van het ventilatiesysteem, verlaagt de energierekening en kan geluidsoverlast helpen voorkomen.

    Een ventilatiesysteem heeft gemiddeld elke 2 jaar een onderhoudsbeurt nodig en het wordt ook aanbevolen om elke 7 tot 8 jaar een volledige onderhoudsbeurt uit te laten voeren, inclusief het reinigen en eventueel desinfecteren van de luchtkanalen.

    Intovent biedt diverse onderhoudsdiensten aan, in de vorm van een onderhoudscontract of een eenmalige onderhoudsdienst.

    Onderhoudscontract:

    Intovent biedt een onderhoudscontract aan waarbij je kunt kiezen voor kanaalreiniging tijdens de eerste of de tweede onderhoudsbeurt. 2-jaarlijks komen wij voor onderhoud aan het ventilatiesysteem. Heb je een storing? Met ons contract berekenen wij geen voorrijkosten.

    Eenmalig onderhoud:

    Wij bieden diverse eenmalige onderhoudsdiensten aan, eventueel uitgebreid met een kanaalreiniging zodat je kunt blijven genieten van een gezond binnenklimaat.

    • Basis: reiniging en controle;
    • Uitgebreide: reiniging, controle, meten en inregelen*;
    • All-in: reiniging, controle, meten en inregelen*, reinigen kanalen.

    *Meten en inregelen = toevoer- en afvoerventielen worden zorgvuldig ingesteld door een installateur. Deze instellingen mag je niet zelf wijzigen. Dit zou anders betekenen dat het systeem niet meer goed functioneert en kan ook geluids- en tochtoverlast veroorzaken.

    Uitzonderingen:

    • Nieuwbouw: reinig de kanalen binnen 1 jaar in verband met de hoeveelheid stof in de bouwomgeving;
    • Oude unit: gemiddeld gaat een unit 15 jaar mee. Denk op tijd aan vervanging;
    • Bij storingen en klachten aan het ventilatiesysteem verwijzen wij je graag rechtstreeks door naar de installateur (tijdens de garantie periode) of naar het storingsformulier op onze website.
  • Wat moet ik weten over het onderhoudscontract?

    Heb je een MV of WTW onderhoudscontract afgesloten bij Intovent? Dan plannen we een onderhoud in. Het service/onderhoudscontract gaat in nadat Intovent een eerste beurt heeft uitgevoerd en het toestel voor het service/onderhoudscontract is geaccepteerd. Wordt het toestel geaccepteerd dan voeren wij direct het onderhoud uit als onderdeel van het onderhoudscontract. De monteur controleert of de unit in onderhoud genomen kan worden op basis van:

    • Veiligheid van installatie en toegankelijkheid
    • Technische toestand
    • Geen achterstallig onderhoud

    Intovent komt elke 2 jaar voor een onderhoudsbeurt. Afhankelijk van het door jou gekozen onderhoudscontract is de kanaalreiniging bij het 1e of 2e bezoek. Een onderhoudscontract zorgt voor extra ontzorging en bovendien krijg je bericht wanneer het tijd is voor het volgende onderhoudsbezoek. Werkt je ventilatiesysteem niet naar behoren? Een storing zorgt ervoor dat er minder goed of zelfs niet geventileerd wordt. Wanneer je een onderhoudscontract bij Intovent hebt, hoef je bij een storing geen voorrijkosten te betalen. Storing opvolging is niet inbegrepen en wij hanteren dan de op dat moment geldende uurloon. De materialen worden berekend aan de op dat moment geldende tarieven.

    Je sluit het onderhoudscontract af voor minimaal 24 maanden. Ga je verhuizen of wil je eerder stoppen met het onderhoud? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. Er kunnen extra kosten van toepassing zijn.

  • Ik heb een dienst besteld, wanneer word ik ingepland?

    Wanneer je een bestelling plaatst, nemen we binnen vijf werkdagen contact met je op. Op basis van je postcode plannen we een monteur in om een deskundige ventilatieservice uit te voeren. De duur van het bezoek is afhankelijk van het type service dat nodig is.

    Vanwege drukke periodes kan het enkele weken duren voordat we langs kunnen komen. Maar het zal altijd binnen drie maanden zijn. Intovent probeert onderhoudsafspraken zo duurzaam mogelijk in te plannen. Dit betekent dat we in wijken plannen zodat de monteurs zo min mogelijk kilometers hoeven te rijden. Daarom kan het iets korter of langer duren voordat je aan de beurt bent.

    Heb je een Intovent onderhoudscontract? Dan komen we elke 2 jaar langs voor een onderhoudsbeurt. Het kan zijn dat er niet precies 24 maanden tussen de diensten zitten, dit heeft te maken met duurzame planning.

  • Product met status levertijd op aanvraag. Wat geeft dit eigenlijk aan?

    Het door jou gezochte artikel heeft de status "Levertijd op aanvraag". Maar wat betekent dit precies?

    Het is voor ons niet altijd mogelijk om een nauwkeurige levertijd te geven. De markt heeft momenteel te kampen met een tekort aan materialen en dit heeft geleid tot langer dan gebruikelijke productie- en levertijden van onze leveranciers. Dit is een veelvoorkomende uitdaging voor veel bedrijven in de huidige markt en het heeft invloed gehad op de beschikbaarheid van bepaalde producten en onderdelen die we nodig hebben om orders uit te voeren. Onze excuses voor het eventuele ongemak dat dit kan veroorzaken.

    Hoewel de meeste producten in ons assortiment uit voorraad leverbaar zijn, bieden wij ook de mogelijkheid om producten te bestellen die niet in ons assortiment zitten. Voor deze producten kunnen wij pas na aanvraag/bestelling een levertijd aangeven. Neem in dat geval contact op met onze klantenservice voor meer informatie.

  • Wat kan ik zelf doen aan het onderhoud van mijn ventilatiesysteem?

    Ventielen kun je eenvoudig zelf schoonmaken door ze in een sopje te leggen en met een borsteltje te reinigen. Achter het ventiel zit ook een schuimring. Na verloop van tijd kun je die vervangen.

    Let op: het is belangrijk dat je onthoudt in welke stand de ventielen bij verwijdering staan. Dat bepaalt namelijk hoeveel lucht er door het ventiel kan stromen. Zorg ervoor dat de opening van het ventiel bij terugplaatsing hetzelfde is. Je kunt eventueel met een stift wat merktekentjes aan de binnenkant zetten (afhankelijk van het type ventiel).

    Heb je een WTW-unit? Dan kun je de luchtfilters eenvoudig zelf vervangen. Gemiddeld genomen is het aan te raden om minimaal 2 keer per jaar de luchtfilters te vervangen.

  • Wanneer moet ik mijn ventilatiesysteem laten vervangen?

    Een mechanisch ventilatiesysteem heeft een technische levensduur van ongeveer 15 jaar. Wij raden aan om na die periode sowieso tot vervanging over te gaan, want dan blijf je verzekerd van een goed werkend ventilatiesysteem. Wil je het maximale uit je ventilatie halen? Zorg dan voor tijdig onderhoud. Merk je dat het systeem meer geluid produceert? Of krijg je last van condensvorming? Dan is het verstandig om je ventilatiesysteem te laten controleren door een expert.

    Lees meer in onze blog.

  • Is het mogelijk om een mechanisch ventilatiesysteem te laten vervangen door een WTW-systeem?

    Bij een mechanisch ventilatiesysteem wordt alleen vervuilde lucht mechanisch afgevoerd. Bij een WTW-systeem wordt zowel lucht afgevoerd als verse lucht aangevoerd. Voor deze toevoer dienen extra luchtkanalen aanwezig te zijn. Deze zullen in de woning moeten worden aangebracht. Overweeg je om een mechanisch ventilatiesysteem te laten vervangen door een WTW-systeem? Neem dan contact op met een van onze experts.

  • Waarom is het nodig om luchtfilters te vervangen, en hoe vaak is dit nodig?

    In de filters hopen bacteriën en schimmels zich gaandeweg op. Dit zorgt voor een achteruitgang van de luchtverversingscapaciteit. Ook gaat het ventilatiesysteem steeds meer geluid produceren als de filters niet regelmatig vervangen worden.

    Gemiddeld genomen is het aan te raden om minimaal 2 keer per jaar de luchtfilters te vervangen. Bij een slechte luchtkwaliteit doe je er goed aan om de filters vaker te vervangen, bijvoorbeeld als je in een stedelijke omgeving woont met veel verkeer. Indien er problemen zijn met allergieën of astma, dan kan het soms al na 2 maanden nodig zijn om de filters te vervangen.

  • Mag ik zelf de filters van mijn WTW-systeem stofzuigen of uitwassen?

    Wij adviseren je om dit niet te doen. De vezels kunnen dan beschadigd raken of verloren gaan, waardoor de werking van het WTW-systeem vermindert. Bij vervuilde filters zou dit eventueel wel een tijdelijke oplossing kunnen zijn. Als je luchtfilters wilt uitwassen, gebruik dan géén wasmiddel! Ons advies is en blijft om de filters te vervangen als deze vuil zijn. Hierdoor blijft het WTW-systeem optimaal werken.