Garantie & reparatie

  • Maak ik nog aanspraak op garantie?

    Fabrieksgarantie
    Op veel van onze producten zit fabrieksgarantie. Dat betekent dat de fabrikant tijdens de garantieduur je artikel repareert of vervangt bij een defect, tenzij je dit zelf veroorzaakt hebt. Doorgaans kun je fabrieksgarantie activeren door het product online te registreren via de website van de betreffende fabrikant, of door het accepteren van de desbetreffende algemene voorwaarden. De fabrikant bepaalt of het oplossen van de klacht onder de garantie valt. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de klantenservice. 

    Wettelijke garantie
    Is er geen fabrieksgarantie van toepassing? Dan is er nog altijd de wettelijke garantie. Deze garantie houdt in dat je gekochte artikel moet voldoen aan wat beloofd is en wat je redelijkerwijs mag verwachten. Is er toch iets mis? Dan doen we er alles aan om je een goede oplossing te bieden. Denk bijvoorbeeld aan reparatie-, revisie-­ of onderhoudswerkzaamheden. In dat geval kun je contact met ons opnemen. 

    Garantievoorwaarden
    De wettelijke garantietermijn gaat in vanaf de aankoopdatum. Garantie is alleen geldig indien het product of de dienst conform de voorgeschreven richtlijnen en configuraties is geïnstalleerd.

    Heb je hierover nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

  • Hoe kan ik een klacht indienen?

    Als klant ben je bij Intovent koning. Klanttevredenheid staat bij ons dan ook erg hoog in het vaandel. Is er onverhoopt iets niet helemaal goed gegaan met een bestelling? Neem dan zeker even contact op met een van onze medewerkers. Dit kan telefonisch via 085 04 1 02 19 of per e-mail via info@intovent.nl. We doen er alles aan om problemen snel en naar tevredenheid op te lossen.

  • Maak ik aanspraak op subsidie als ik een nieuw WTW-systeem aanschaf?

    Het is mogelijk om aanspraak te maken op een subsidie vanuit de overheid. Vaak gaat dit wel gepaard met andere energiebesparende aanpassingen in de woning. Meer informatie hierover vind je op de website van het RVO.

  • De ventilator maakt lawaai, wat zijn de mogelijke oorzaken en hoe kan ik het probleem verhelpen?

    Er zijn diverse oorzaken voor extra lawaai van een ventilatietoestel. Hieronder staan enkele veel voorkomende oorzaken en mogelijke oplossingen:

    • Vuile filters: Als de luchtfilters in jouw WTW-unit verstopt of vuil zijn, kan dit leiden tot een verminderde luchtstroom en een toename van het geluidsniveau. Controleer de filters en vervang ze indien nodig.
    • Incorrecte installatie: Een onjuiste installatie van de ventilatie-unit kan trillingen en lawaai veroorzaken. Zorg ervoor dat de unit correct is geïnstalleerd en dat alle aansluitingen goed zijn vastgedraaid.
    • Problemen met luchtkanalen: Luchtkanalen lopen door het hele huis en kunnen echo's en lawaai veroorzaken. Als er problemen zijn met de kanalen, zoals lekkages of verstoppingen, kan dit ook abnormaal geluid veroorzaken. Laat de kanalen indien nodig schoonmaken, inspecteren of repareren. Zorg voor de juiste buizen en voeg geluiddempers toe.
    • Problemen met de motor: Als de ventilatormotor niet goed werkt, kan dit abnormaal lawaai veroorzaken. Laat een gekwalificeerde monteur de motor controleren en zo nodig vervangen. Als de unit nog onder garantie valt, adviseren wij in eerste instantie contact op te nemen met de installateur of aannemer. 
    • Leeftijd van het toestel: Na +/-15 jaar kan het tijd zijn om de unit volledig te vervangen. Wellicht heeft de unit moeite om op hogere standen te werken en nemen de energiekosten toe. Nieuwere technologieën maken de units stiller en energiezuiniger.

    Een volledig stil ventilatiesysteem is niet mogelijk, zowel de motor van de unit als de luchtstroom door de buizen zullen geluid maken. Wij bevelen echter regelmatig onderhoud aan om de unit optimaal te laten werken en onnodig lawaai te voorkomen.

  • Mijn WTW-systeem maakt een borrelend geluid. Kan ik hier iets aan doen?

    Mogelijk staat de slang van het WTW-systeem droog. Een simpele oplossing hiervoor is om de slang te vullen met water en er een klein beetje olie op te gieten om verdamping te voorkomen. Mocht het probleem hiermee niet zijn opgelost, dan adviseren wij om het systeem te laten nakijken door een monteur.

  • Lekkage? Tips bij een lekkende ventilatie unit

    Als jouw ventilatie-unit lekt, kan dit duiden op een probleem met de unit zelf. De unit verwijdert vochtige lucht uit de badkamer, keuken en het toilet. Als de ventilatiebox niet goed werkt, kan de vochtige lucht vast komen te zitten in de ventilatiekanalen. Hierdoor kan het vocht in de lucht condenseren en via de ventilatiekanalen de woning binnenkomen, met alle gevolgen van dien.

    De meest voorkomende oorzaak van een lekkende ventilatie-unit is een verstopte of geblokkeerde afvoerkanaal of condensafvoer. Controleer deze en reinig ze indien nodig.

    Daarnaast is het belangrijk om jouw ventilatiesysteem regelmatig te laten onderhouden en reinigen. Wij raden aan om elke twee jaar een onderhoudsbeurt te boeken om de unit te reinigen en te inspecteren. Om lekkages in de ventilatiesysteem te voorkomen, is het ook belangrijk om de installatie door een vakman te laten doen.

  • Wat te doen bij een stinkend mechanisch ventilatiesysteem?

    Als je last hebt van een stinkend mechanisch ventilatiesysteem, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het probleem op te lossen:

    • Controleer de installatie: Een slechte installatie kan een stinkende geur veroorzaken. Om er zeker van te zijn dat de installatie correct is uitgevoerd en het ventilatiesysteem optimaal functioneert, raden we aan om een van onze monteurs de installatie te laten uitvoeren. Zij zorgen ervoor dat alle onderdelen goed gemonteerd zijn en de ventielen goed zijn ingesteld.
    • Onderhoud: Ophoping van vuil en stof in het ventilatiesysteem kan leiden tot de groei van bacteriën en schimmels die een onaangename geur kunnen veroorzaken. Regelmatig onderhoud is belangrijk om het systeem goed te laten werken en stankproblemen te voorkomen. Een ventilatiesysteem heeft gemiddeld eens per 2 jaar een servicebeurt nodig. Daarnaast raden we aan om eens per 7 à 8 jaar een volledige onderhoudsbeurt te laten uitvoeren.
    • Reinig de ventilatiekanalen: De oorzaak van de stank kan zich in de ventilatiekanalen bevinden. Het reinigen van deze kanalen kan het probleem oplossen. We raden aan om dit te laten doen door een professionele monteur. Als je in een wooncomplex woont en merkt dat het ventilatiesysteem stinkt, is het belangrijk om contact op te nemen met de beheerder of vereniging van eigenaren. We raden aan om eens per 7 à 8 jaar het reinigen en eventueel desinfecteren van de luchtkanalen te laten uitvoeren.
    • Op tijd de unit vervangen: Een verouderd ventilatiesysteem kan stankproblemen veroorzaken. Het is belangrijk om de unit op tijd te vervangen om problemen te voorkomen.

    Als je ondanks deze tips nog steeds last hebt van een stinkend ventilatiesysteem, kun je het beste een professional inschakelen om het probleem te diagnosticeren en op te lossen.

  • Tocht in huis?

    Heb je last van tocht in huis? Het kan verleidelijk zijn om de roosters dicht te maken, maar dat is geen goede oplossing. Als je de roosters dichtmaakt, kan het ventilatiesysteem niet meer goed werken en ontstaat er mogelijk een ongezond binnenklimaat. Het is beter om de oorzaak van de tocht aan te pakken.

    Mogelijke oorzaken en oplossingen:

    • Het ventilatiesysteem is niet goed in balans. Dit kan ervoor zorgen dat er te veel lucht wordt afgevoerd, waardoor er negatieve druk in huis ontstaat en er tocht ontstaat via kieren en naden.
      • Oplossing: Neem contact op met een professionele monteur om het systeem te laten balanceren. Zij kunnen ervoor zorgen dat er voldoende lucht wordt afgevoerd en aangevoerd, zodat er geen tocht ontstaat.
    • De roosters en ventielen zijn verstopt of vervuild. Dit kan ervoor zorgen dat er te weinig lucht wordt afgevoerd, waardoor er positieve druk ontstaat en er tocht ontstaat via kieren en naden.
      • Oplossing: Maak de roosters schoon en zorg ervoor dat er voldoende lucht doorheen kan stromen. Als de roosters erg vervuild zijn, kun je overwegen om ze te vervangen. Let op: als de instellingen worden aangepast, kan het ventilatiesysteem uit balans raken.
    • De temperatuur in huis is ongelijkmatig verdeeld. Dit kan ervoor zorgen dat er luchtstromen ontstaan die als tocht worden ervaren.
      • Oplossing: Controleer of de radiatoren goed werken en of er voldoende lucht uit de roosters komt. Zorg ervoor dat er geen meubels voor de roosters staan die de luchtstroom belemmeren en plaats de roosters op hogere plekken en, indien mogelijk, boven de radiatoren.

    Als je deze stappen hebt doorlopen en nog steeds last hebt van tocht in huis, kan het verstandig zijn om een professional in te schakelen om het probleem te diagnosticeren en op te lossen. Laat je ventilatiesysteem controleren en onderhouden. Een goed functionerend ventilatiesysteem kan helpen bij het verminderen van tochtproblemen.