WTW-systeem

 • Mijn muren zijn niet stevig genoeg om een WTW-unit te monteren. Is hier een oplossing voor?

  In situaties waar wandmontage niet mogelijk is, kun je gebruikmaken van een montagestoel waarbij de WTW-unit op de vloer gemonteerd wordt. 

 • Wat is het verschil tussen een MV en een WTW?

  Een mechanisch ventilatiesysteem (MV-installatie) zuigt vervuilde lucht uit de woning. De aanvoer van verse lucht word vaak voorzien door kiepramen of dauerluftung. De ventielen om de vervuilde lucht af te zuigen zijn normaliter geplaatst in de natte ruimten, te denken aan: keuken, badkamer, toilet, berging en eventuele wasmachine opstelplaats. Een nadeel is dat de lucht die naar binnen gehaald word, niet gefilterd word en niet word voorverwarmd. 

  Een warmte terugwininstallatie (WTW-installatie) zuigt eveneens de vervuilde lucht af in de bovengenoemde ruimte. Maar heeft daarnaast grote verschillen met de MV-installatie. De aanvoer van verse lucht word door de WTW-installatie rechtstreeks van buiten aangezogen en daarna door een filter en warmtewisselaar geleid. De toevoer ventielen zijn normaliter geplaatst in de woonkamer, slaapkamers, hobby ruimten, hal enz.. De WTW-installatie zorgt ervoor dat in de wintermaanden de buitenlucht word voorverwarmd met warmte uit de woning. In de zomermaanden kan er juist koelere frisse buitenlucht worden ingeblazen in de avond en nachtelijke uren.

   

 • Balansventilatie (WTW) veroorzaakt vaak droge lucht. Hoe kan dat?

  Buitenlucht bevat weinig vocht, vooral wanneer het koud is. Wanneer deze lucht wordt aangezogen en vervolgens verwarmd, daalt de relatieve luchtvochtigheid. Dat voelt droog aan. Bewoners wijten droge lucht vaak aan de balansventilatie. Het systeem als zodanig heeft er echter niets mee te maken: het gebeurt bij iedere vorm van ventilatie. Een oplossing kan zijn om de ventilatie-unit uit te rusten met een enthalpiewisselaar die het vocht uit de afgevoerde lucht voor een deel terugwint en toevoegt aan de verse lucht. 

 • Mijn WTW-systeem maakt een borrelend geluid. Kan ik hier iets aan doen?

  Mogelijk staat de slang van het WTW-systeem droog. Een simpele oplossing hiervoor is om de slang te vullen met water en er een klein beetje olie op te gieten om verdamping te voorkomen. Mocht het probleem hiermee niet zijn opgelost, dan adviseren wij om het systeem te laten nakijken door een monteur.

Heb je nog vragen?