WTW-systeem

  • Wat is het verschil tussen een MV en een WTW?

    Een mechanisch ventilatiesysteem (MV-installatie) zuigt vervuilde lucht uit de woning. De aanvoer van verse lucht word vaak voorzien door kiepramen of dauerluftung. De ventielen om de vervuilde lucht af te zuigen zijn normaliter geplaatst in de natte ruimten, te denken aan: keuken, badkamer, toilet, berging en eventuele wasmachine opstelplaats. Een nadeel is dat de lucht die naar binnen gehaald word, niet gefilterd word en niet word voorverwarmd. 

    Een warmte terugwininstallatie (WTW-installatie) zuigt eveneens de vervuilde lucht af in de bovengenoemde ruimte. Maar heeft daarnaast grote verschillen met de MV-installatie. De aanvoer van verse lucht word door de WTW-installatie rechtstreeks van buiten aangezogen en daarna door een filter en warmtewisselaar geleid. De toevoer ventielen zijn normaliter geplaatst in de woonkamer, slaapkamers, hobby ruimten, hal enz.. De WTW-installatie zorgt ervoor dat in de wintermaanden de buitenlucht word voorverwarmd met warmte uit de woning. In de zomermaanden kan er juist koelere frisse buitenlucht worden ingeblazen in de avond en nachtelijke uren.

     

  • Mijn muren zijn niet stevig genoeg om een WTW-unit te monteren. Is hier een oplossing voor?

    In situaties waar wandmontage niet mogelijk is, kun je gebruikmaken van een montagestoel waarbij de WTW-unit op de vloer gemonteerd wordt. 

  • Balansventilatie (WTW) veroorzaakt vaak droge lucht. Hoe kan dat?

    Buitenlucht bevat weinig vocht, vooral wanneer het koud is. Wanneer deze lucht wordt aangezogen en vervolgens verwarmd, daalt de relatieve luchtvochtigheid. Dat voelt droog aan. Bewoners wijten droge lucht vaak aan de balansventilatie. Het systeem als zodanig heeft er echter niets mee te maken: het gebeurt bij iedere vorm van ventilatie. Een oplossing kan zijn om de ventilatie-unit uit te rusten met een enthalpiewisselaar die het vocht uit de afgevoerde lucht voor een deel terugwint en toevoegt aan de verse lucht. 

  • Mijn WTW-systeem maakt een borrelend geluid. Kan ik hier iets aan doen?

    Mogelijk staat de slang van het WTW-systeem droog. Een simpele oplossing hiervoor is om de slang te vullen met water en er een klein beetje olie op te gieten om verdamping te voorkomen. Mocht het probleem hiermee niet zijn opgelost, dan adviseren wij om het systeem te laten nakijken door een monteur.

  • De ventilator maakt lawaai, wat zijn de mogelijke oorzaken en hoe kan ik het probleem verhelpen?

    Er zijn diverse oorzaken voor extra lawaai van een ventilatietoestel. Hieronder staan enkele veel voorkomende oorzaken en mogelijke oplossingen:

    • Vuile filters: Als de luchtfilters in jouw WTW-unit verstopt of vuil zijn, kan dit leiden tot een verminderde luchtstroom en een toename van het geluidsniveau. Controleer de filters en vervang ze indien nodig.
    • Incorrecte installatie: Een onjuiste installatie van de ventilatie-unit kan trillingen en lawaai veroorzaken. Zorg ervoor dat de unit correct is geïnstalleerd en dat alle aansluitingen goed zijn vastgedraaid.
    • Problemen met luchtkanalen: Luchtkanalen lopen door het hele huis en kunnen echo's en lawaai veroorzaken. Als er problemen zijn met de kanalen, zoals lekkages of verstoppingen, kan dit ook abnormaal geluid veroorzaken. Laat de kanalen indien nodig schoonmaken, inspecteren of repareren. Zorg voor de juiste buizen en voeg geluiddempers toe.
    • Problemen met de motor: Als de ventilatormotor niet goed werkt, kan dit abnormaal lawaai veroorzaken. Laat een gekwalificeerde monteur de motor controleren en zo nodig vervangen. Als de unit nog onder garantie valt, adviseren wij in eerste instantie contact op te nemen met de installateur of aannemer. 
    • Leeftijd van het toestel: Na +/-15 jaar kan het tijd zijn om de unit volledig te vervangen. Wellicht heeft de unit moeite om op hogere standen te werken en nemen de energiekosten toe. Nieuwere technologieën maken de units stiller en energiezuiniger.

    Een volledig stil ventilatiesysteem is niet mogelijk, zowel de motor van de unit als de luchtstroom door de buizen zullen geluid maken. Wij bevelen echter regelmatig onderhoud aan om de unit optimaal te laten werken en onnodig lawaai te voorkomen.

  • Lekkage? Tips bij een lekkende ventilatie unit

    Als jouw ventilatie-unit lekt, kan dit duiden op een probleem met de unit zelf. De unit verwijdert vochtige lucht uit de badkamer, keuken en het toilet. Als de ventilatiebox niet goed werkt, kan de vochtige lucht vast komen te zitten in de ventilatiekanalen. Hierdoor kan het vocht in de lucht condenseren en via de ventilatiekanalen de woning binnenkomen, met alle gevolgen van dien.

    De meest voorkomende oorzaak van een lekkende ventilatie-unit is een verstopte of geblokkeerde afvoerkanaal of condensafvoer. Controleer deze en reinig ze indien nodig.

    Daarnaast is het belangrijk om jouw ventilatiesysteem regelmatig te laten onderhouden en reinigen. Wij raden aan om elke twee jaar een onderhoudsbeurt te boeken om de unit te reinigen en te inspecteren. Om lekkages in de ventilatiesysteem te voorkomen, is het ook belangrijk om de installatie door een vakman te laten doen.