Ventileren

  • Wat is belangrijk bij ventilatie?

    • Gebruik de hoogste ventilatiestand tijdens het koken en douchen, maar ook als je bezoek hebt.
    • Schakel het ventilatiesysteem nooit helemaal uit, behalve als er sprake is van een noodgeval.
    • Houd onder de binnendeuren een spleet van minimaal 1,5 centimeter vrij in verband met de benodigde luchtcirculatie en ventilatie. Denk hieraan bij het aanbrengen van vloerbedekking.
    • Laat de ventilatiebox of WTW-unit, en ook de luchtkanalen, periodiek reinigen.
    • Houd ventilatieroosters in binnendeuren en/of vensters open en schoon.

    Vind je het prettig om je woning te luchten? Houd dan rekening met de volgende aandachtspunten: 

    • Zet de ramen en deuren tegen elkaar open, minstens een kwartier.
    • Staat de verwarming aan? Zet deze tijdens het luchten zo laag mogelijk of helemaal uit (indien mogelijk).
    • Het is bij geen enkel ventilatiesysteem aan te raden in de winter langdurig ramen open te laten staan. De woning wordt dan onnodig afgekoeld en dat leidt tot energieverlies.

    Tip: ventileer ook tijdens of direct na bijzondere activiteiten, zoals verven of een feestje. Vocht in de lucht, stof en schadelijke stoffen zoals oplosmiddelen verdwijnen dan het snelst.

  • Hoe gebruik ik mijn ventilatiesysteem tijdens het douchen?

    Bij douchen komt er aanzienlijk meer vocht vrij dan bij het nemen van een bad. Ventileer tijdens het douchen altijd op de hoogste stand en het liefst tot een half uur daarna. Is er een raam aanwezig? Zet deze dan te allen tijde open. Zelfs als het koud is buiten. 

    Neem na het douchen de tegels in de badkamer af met een wisser of droge doek. Dit scheelt al gauw enkele liters vocht in de woning.

  • Wat te doen bij calamiteiten?

    Bij een calamiteit waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen dient alles wat voor ventilatie dient, direct afgesloten te worden. Denk bijvoorbeeld aan de afzuigkap en muur-, raam- en toiletroosters.

    Heb je een WTW-installatie? Schakel dan het systeem uit door de stekker uit het stopcontact te halen, of de elektriciteitsgroep waarop de WTW-unit is aangesloten uit te zetten. De ventilatoren stoppen dan en zo voorkom je dat er schadelijke stoffen in de woning worden gezogen. 

  • Mag ik in de winter de raamroosters sluiten vanwege de kou?

    Helaas, het sluiten van raamroosters is zeer onverstandig, zelfs in de winter. Bij een mechanisch ventilatiesysteem zuig je vervuilde lucht af via de ventielen in badkamer, wc en keuken. De raamroosters dienen voor de toevoer van verse lucht. Wanneer de raamroosters dicht zitten, of niet functioneren door inwendige vervuiling, is er geen toetreding van verse lucht mogelijk. 

    Wanneer je de ventilator op de hoogste stand zet, creëer je een vacuüm in de woning. Hierdoor zuigt de ventilator de lucht op uit kieren en gaten, meestal via de kruipruimte en stopcontacten. Het is zeer onwenselijk – en zelfs ongezond – om je huis te ventileren met deze lucht.

  • Tocht in huis?

    Heb je last van tocht in huis? Het kan verleidelijk zijn om de roosters dicht te maken, maar dat is geen goede oplossing. Als je de roosters dichtmaakt, kan het ventilatiesysteem niet meer goed werken en ontstaat er mogelijk een ongezond binnenklimaat. Het is beter om de oorzaak van de tocht aan te pakken.

    Mogelijke oorzaken en oplossingen:

    • Het ventilatiesysteem is niet goed in balans. Dit kan ervoor zorgen dat er te veel lucht wordt afgevoerd, waardoor er negatieve druk in huis ontstaat en er tocht ontstaat via kieren en naden.
      • Oplossing: Neem contact op met een professionele monteur om het systeem te laten balanceren. Zij kunnen ervoor zorgen dat er voldoende lucht wordt afgevoerd en aangevoerd, zodat er geen tocht ontstaat.
    • De roosters en ventielen zijn verstopt of vervuild. Dit kan ervoor zorgen dat er te weinig lucht wordt afgevoerd, waardoor er positieve druk ontstaat en er tocht ontstaat via kieren en naden.
      • Oplossing: Maak de roosters schoon en zorg ervoor dat er voldoende lucht doorheen kan stromen. Als de roosters erg vervuild zijn, kun je overwegen om ze te vervangen. Let op: als de instellingen worden aangepast, kan het ventilatiesysteem uit balans raken.
    • De temperatuur in huis is ongelijkmatig verdeeld. Dit kan ervoor zorgen dat er luchtstromen ontstaan die als tocht worden ervaren.
      • Oplossing: Controleer of de radiatoren goed werken en of er voldoende lucht uit de roosters komt. Zorg ervoor dat er geen meubels voor de roosters staan die de luchtstroom belemmeren en plaats de roosters op hogere plekken en, indien mogelijk, boven de radiatoren.

    Als je deze stappen hebt doorlopen en nog steeds last hebt van tocht in huis, kan het verstandig zijn om een professional in te schakelen om het probleem te diagnosticeren en op te lossen. Laat je ventilatiesysteem controleren en onderhouden. Een goed functionerend ventilatiesysteem kan helpen bij het verminderen van tochtproblemen.