Badkamer ventilator aansluiten

Goede ventilatie is voor iedere woning belangrijk. Dat geldt in het bijzonder voor vochtige ruimtes zoals de badkamer. Een badkamer ventilator helpt om de lucht te verversen, geurtjes af te voeren en vochtproblemen te voorkomen (denk aan schimmel). Een ventilator badkamer installeren is niet heel ingewikkeld en daarmee een mooie klus voor de doe-het-zelver. Maar hoe kun je nu eenvoudig en veilig een badkamer ventilator aansluiten?

Badkamerventilator vervangen

Ventilatie badkamer positie

Bepaal eerst de juiste plek voor de badkamer ventilator. In de directe omgeving van de badkraan of in de douchewand is vanwege de veiligheidsrisico’s geen goed idee (vocht kan tot kortsluiting leiden). Wil je advies over de juiste positie van jouw badkamer ventilator? Neem dan contact met ons op.

Aansluiting badkamerventilator

Maak het technisch zo makkelijk mogelijk, dat is het advies bij een ventilator badkamer installeren. Om de efficiëntie van de afvoer te optimaliseren is het belangrijk om weerstanden weg te nemen. Houd daarom rekening met de volgende zaken bij een badkamer ventilator aansluiten:

1.  Zorg ervoor dat de afvoerbuis zo kort mogelijk is. Hoe langer de afvoerbuis, hoe minder de capaciteit. Voor een goede werking van de badkamer ventilator kies je bij voorkeur voor een rechte spirobuis van maximaal 1,5 meter lengte.

2.  Kies indien mogelijk voor een rechte weg naar buiten. Bochten gaan ten koste van de afvoercapaciteit.

3.  Hoe meer diameter, hoe beter. Als het technisch mogelijk is, kies dan voor een afvoerbuis van 125 of 150 mm.

Ventilator badkamer installeren: wat heb je nodig?

Voor een badkamer ventilator installeren heb je een aantal dingen nodig. Zorg ervoor dat je de volgende gereedschappen in huis hebt:

  • 1x kleine schroevendraaier
  • Multimeter (om elektriciteit te meten)
  • Klopboor
  • Badkamerventilator
  • Handgereedschap (hamer et cetera)

Badkamer ventilator kopen

Cruciaal bij deze klus is de keuze voor een bepaald type badkamerventilator. Bij Intovent kun je kiezen uit een breed assortiment badkamerventilatoren. Daardoor ben je altijd verzekerd van een badkamerventilator die geschikt is voor jouw situatie. Door het grote aanbod bestaat het risico dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Is dat het geval, neem dan gerust contact op voor advies op maat.

Stappenplan badkamer ventilator aansluiten

Oké, alle materialen zijn in huis. Tijd om de ventilator badkamer te installeren! Volg daarbij dit stappenplan:

  • Stap 1: spanningsloos maken
  • Stap 2: demonteren oude ventilator (indien aanwezig)
  • Stap 3: plaatsen nieuwe badkamer ventilatorDuw de ventilator in het kanaal
    • Teken de bevestigingspunten af
    • Verwijder de badkamerventilator
    • Boor vier gaten met de klopboor
    • Plaats de pluggen (doorgaans meegeleverd bij unit)
    • Plaats de badkamer ventilator en bevestig deze met de schroeven in de pluggen
    • Sluit de bedrading aan volgens het aansluitschema (ook meegeleverd in de verpakking)
    • Monteer het afdekraampje op de badkamer ventilator

Drie tips bij ventilator badkamer installeren:

1.  Zet altijd een raam open. Ook tijdens installatie is ventilatie belangrijk, zeker als je gaat boren en er dus stofdeeltjes vrijkomen.

2.  Dubbelcheck of de spanning eraf is. Klussen is leuk, maar het moet wel verantwoord gebeuren. Zeker bij het werken met elektriciteit wil je geen risico’s lopen, dus dubbelcheck altijd of de spanning eraf is. Gebruik daarvoor bij voorkeur een multimeter, of anders eventueel een spanningzoeker.

3.  Neem de tijd. Dit lijkt misschien een open deur, maar deze boodschap blijft belangrijk. Voorkom haastwerk en neem de tijd om de badkamer ventilator te installeren op zorgvuldige wijze.

Badkamerventilator aansluiten op lichtschakelaar

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het bedienen van een badkamer ventilator. Het meest eenvoudig is een schakelaar of trekkoord. Je kunt ook kiezen voor automatisering, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een bewegingssensor. Handig, maar het nadeel hiervan is dat de ventilator iedere keer aangaat als iemand de badkamer betreedt. Dat is soms net wat te veel van het goede. Hetzelfde geldt voor de badkamerventilator aansluiten op een lichtschakelaar. Een andere optie is kiezen voor een vochtsensor: die meet automatisch de luchtvochtigheid en stuurt de badkamer ventilator aan. Is de luchtvochtigheid te hoog, dan gaat de ventilator automatisch aan. Als het niveau weer acceptabel is, schakelt de ventilator automatisch uit.

Disclaimer

In dit artikel hebben we op hoofdlijnen uitgelegd wat nodig is voor het aansluiten van een badkamer ventilator. Een ventilator badkamer installeren kun je in principe zelf, maar je moet wel weten wat je doet. Je werkt immers in een natte cel met elektriciteit en dat dient verantwoord te gebeuren. Als je hiermee zelf aan de slag gaat, is dat altijd op eigen risico.

Wil je zeker weten dat alles veilig en netjes wordt geïnstalleerd? Kies dan voor professionele montage. Dat is ook het advies als het toch noodzakelijk is om de badkamer ventilator in zone 1 te plaatsen. Het is dan beter om te kiezen voor een buisventilator, pijpventilator of mechanische ventilatie en dat is een klus voor een professional.