WTW-unit bedienen met een schakelaar

Een gezonde en schone binnenlucht is van groot belang voor je gezondheid. De juiste stand van je WTW-unit draagt hierbij voor een groot deel aan mee. Een te lage stand van het ventilatiesysteem zorgt ervoor dat het huis niet voldoende geventileerd wordt waardoor slechte stoffen langer in de woning blijven rondhangen. Een te hoge stand zorgt ervoor dat de WTW-unit extra hard moet werken waardoor deze onnodig veel energie verbruikt. Het belang van een WTW-unit op de juiste stand te laten werken is dus van groot belang. Lees direct meer over hoe jij met behulp van een WTW-bediening je WTW-systeem altijd op de juiste stand laat ventileren.

WTW bediening

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een WTW bediening?

Het kiezen van de juiste schakelaar kan door de vele keuzemogelijkheden erg lastig zijn. Het belangrijkste bij het kiezen van de juiste schakelaar of bediening is dat deze compatibel is met de specifieke WTW-unit in de woning. Elke bediening is uniek en alleen koppelbaar op de WTW-unit waarvoor deze geschikt is.

Bij het kiezen van de juiste schakelaar is het belangrijk om te kijken naar de aanwezigheid van een eventuele vocht- of CO2 sensor.

Heeft het WTW-systeem wel een vocht- of CO2 sensor?

  • Kies dan voor een bediening die geschikt is voor een sensor. Deze heeft een automatische stand waarbij de ventilatie unit altijd werkt op de sensor, tenzij je deze handmatig op een andere stand zet.

Heeft het WTW-systeem geen vocht- of CO2 sensor?

  • Kies dan voor een bediening die geschikt is voor een unit zonder sensor. Hierdoor bepaal je volledig handmatig op welke stand de WTW-unit werkt.

Als de WTW-unit is uitgerust met een RF-ontvanger kun je doormiddel van een Radiografische bediening de WTW-unit bedienen. Door de volledig draadloze techniek van de bediening kun je de schakelaar overal in huis gebruiken. Koppel de bediening makkelijk en snel aan de geschikte WTW-unit.

Op welke stand moet ik de WTW-unit zetten?

Elke bediening is uniek en heeft verschillende standen waarop de WTW-unit kan werken. Bekijk hier direct alle bediening voor WTW-units.

Bediening WTW-unit met sensor

Wanneer je een schakelaar welke compatibel is met een sensor hebt dien je de bediening het beste te laten werken op de automatische stand of sensor stand. Zo laat je de sensor zijn werk doen en bepaalt deze op basis van de luchtvochtigheid op welke stand de WTW-unit het beste kan werken.

2-standen schakelaar

Bij het gebruik van een 2-standenschakelaar dient de WTW-unit altijd op de juiste stand te werken.

  • Stand 1: Wanneer er mensen in het huis aanwezig zijn dient de WTW-unit op stand 1 te werken.
  • Stand 2: Tijdens het douchen of koken dient de WTW-unit op stand 2 te werken, zodat de luchtvochtigheid in huis zo snel mogelijk gefilterd en geventileerd wordt.

3-standen schakelaar

Bij het gebruik van een 3-standenschakelaar dient de WTW-unit altijd op de juiste stand te werken.

  • Stand 1: Wanneer niemand thuis dient de WTW-unit op de laagste stand (stand 1) te werken om een blijvend geventileerde woning te garanderen.
  • Stand 2: Wanneer er mensen in het huis aanwezig zijn dient de WTW-unit op stand 2 te werken.
  • Stand 3: Tijdens het douchen of koken dient de WTW-unit op stand 3 te werken, zodat de luchtvochtigheid in huis zo snel mogelijk gefilterd en geventileerd wordt.

Tip: laat het ventilatiesysteem minimaal 20 minuten na het douchen of koken op de hoogste stand werken zodat alle vochtige lucht en stoffen volledig geventileerd worden.

Zet de WTW-unit nooit uit, ook niet als je op vakantie bent! Dit zorgt voor vochtophoping en schadelijke vochtproblemen in huis. Meer weten over het aan laten staan van mechanische ventilatie tijdens een vakantie of afwezigheid? Bekijk hier de blog