Wat is een WTW installatie? En hoe werkt het?

Een WTW (Warmte Terug Win) installatie bestaat uit een ventilatie-unit die niet alleen zorgt voor de afvoer van vuile lucht uit je woning, maar ook voor de aanvoer van verse buitenlucht. De warmtewisselaar in de WTW installatie zorgt er vervolgens voor dat gefilterde verse buitenlucht voorverwarmd wordt door de restwarmte van de afgezogen lucht uit je woning. Hierdoor vindt er warmteoverdracht plaats, zonder dat beide luchtstromen met elkaar in aanraking komen. Tijdens warme perioden werkt dit principe andersom.

WTW-reiniging-en-onderhoud

Energiebesparing door een WTW installatie

De warmte wordt overgedragen aan de verse buitenlucht, zodat deze altijd op temperatuur is bij het binnenstromen van je woning. Hierdoor heb je geen last van koude luchtstromen door het huis én kun je maar liefst 300 tot 400 m3 aardgas per jaar besparen.

Onderhoud WTW installatie

Om een goede af- en toevoer van lucht te kunnen garanderen is regelmatig onderhoud aan de WTW installatie belangrijk. Na verloop van tijd hopen stof en bacteriën zich op in het WTW-systeem, de luchtkanalen en andere onderdelen van het ventilatiesysteem. Met als gevolg verminderde afzuig- en toevoercapaciteit, ongezonde lucht, vocht én schimmels die in de woning terecht kunnen komen.

Twee maal per jaar dienen de filters vervangen te worden. Door middel van een indicatie op het toestel kun je zien wanneer het tijd is om deze te vervangen. Bij Intovent hebben we een ruim assortiment aan WTW-filters

Voordelen reinigen WTW installatie

Het reinigen van de WTW installatie zorgt ervoor dat het hele systeem optimaal werkt. Hierdoor profiteer je van vele voordelen, zoals:

  • Schone lucht
  • Optimale afzuigcapaciteit
  • Geen last van geurtjes vanuit de WTW-unit
  • Optimale afstelling met als resultaat een lager geluidsniveau
  • Problemen worden tijdig ontdekt waardoor er minder reparatiekosten zijn en het systeem langer meegaat
  • Energiebesparing
  • Gezond binnenklimaat

Een gezond binnenklimaat voorkomt daarmee weer klachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten, longaandoeningen en vermoeidheid.

Advies reiniging en onderhoud van je WTW installatie

Ons service en onderhoudsbedrijf, adviseert om ieder half jaar de filters te laten vervangen. Het is ook van belang om de filters tussentijds te (laten) reinigen. Bij een nieuwe woning is het verstandig om de filters de eerste tijd regelmatig te reinigen of te verwisselen, omdat de filters door het bouwstof eerder vervuilen.

Is je WTW installatie al een aantal jaar oud? Denk dan ook eens na over het vervangen van de WTW-unit

In het vervolg op de hoogte blijven van alles op het gebied van een gezond binnenklimaat? Houd onze blog in de gaten. 

Neem contact op
Interduct_CS_Ventklima_GGZ_grootformaat-16