Ik wil een ventilatiesysteem in mijn woning: welke past nu het beste bij mij?

Wanneer je overweegt een ventilatiesysteem in je woning te plaatsen of om deze te vervangen zijn er bepaalde keuzes waar je rekening mee moet houden. In deze blog proberen we je het zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

pexels-ketut-subiyanto-4246012

Type ventilatiesysteem

Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen beschikbaar, zoals WTW-systemen en MV-systemen. WTW-systemen (warmte terugwin systeem) hebben het voordeel dat de warmte uit de afgevoerde lucht wordt teruggewonnen, waardoor de energierekening wat lager wordt. MV-systemen (mechanische ventilatiesysteem) zijn meestal goedkoper in aanschaf en installatie en vereisen geen geïsoleerde kanalen om de lucht te verplaatsen.

Let op: Het upgraden van een MV-systeem naar een WTW-systeem is geen eenvoudige klus. Dit kan betekenen dat het hele kanaalsysteem achter de muren moet worden vervangen. Een betere oplossing kan zijn om een decentrale WTW-unit in de woon- of slaapkamer te installeren en deze te combineren met het MV-systeem voor de rest van de woning.

Nadat je gekozen hebt voor een WTW- of MV-systeem dien je ook een keuze te maken tussen:

  • Randaarde of perilex stekker?
  • Een ingebouwde CO2- en/of vochtsensor of de mogelijkheid tot toevoeging van deze sensoren?
  • Een ventilatiesysteem voor hoogbouw of voor laagbouw?

 

Capaciteit van het ventilatiesysteem

De capaciteit van het ventilatiesysteem is een belangrijke overweging, omdat deze bepaalt hoeveel lucht het systeem kan verplaatsen. Het is belangrijk een systeem te kiezen dat voldoende luchtverplaatsing biedt voor de grootte van de ruimte waarin het wordt geïnstalleerd. Hoeveel ventilatiecapaciteit nodig is, kan je terugvinden in het bouwbesluit. Het is ook mogelijk om bij ons advies aan te vragen.

 

Geluidsniveau

Een andere belangrijke overweging bij het kiezen van een ventilatiesysteem is het geluidsniveau. Een ventilatiesysteem is niet volledig geluidloos. Ben je gevoelig voor geluiden in je woning kies dan voor een stiller systeem. Wanneer je al een ventilatiesysteem hebt en op zoek bent naar informatie om deze te vervangen raden wij aan om hetzelfde merk te kiezen. Door de evolutie in de technologie, is deze al stiller dan je gewend bent.

 

Onderhoud en reiniging

Tot slot is het belangrijk om je ventilatiesysteem te onderhouden en te reinigen. Zowel WTW- als MV-systemen hebben regelmatig onderhoud en reiniging nodig om een optimale werking te garanderen en de luchtkwaliteit in het gebouw op peil te houden.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan een kijkje bij onze FAQ. Staat het antwoord er niet tussen? Neem dan contact op met de klantenservice.

Neem contact op