Terugslagklep afzuigkap plaatsen

Het bereiden van eten is een intensief proces waarbij veel energie verbruikt wordt om ingrediënten van structuur te laten veranderen. Nu kan het heel aangenaam zijn om de geur van een smakelijke gerecht te ruiken, maar ook waterdamp en fijnstof komen vaak vrij. De afzuigkap draagt bij aan het verversen van lucht en daarmee een gezond binnenklimaat. Om te voorkomen dat er een open verbinding met buiten ontstaat, kun je een terugslagklep afzuigkap plaatsen. Wat komt daarbij kijken?

terugslagklep-afzuigkap-plaatsen

Wat is een terugslagklep?

Bij een afzuigkap is het belangrijk dat vervuilde lucht effectief wordt afgevoerd. Als er niet gekookt wordt, vervalt die noodzaak. Kenmerkend voor terugslagkleppen is dat deze alleen effectief zijn zodra er sprake is van luchtstroming, dus bij koken. Als er geen lucht stroomt dan zal de terugslagklep automatisch sluiten (inderdaad: de naam verwijst naar de functionele werking van terugslagkleppen). Wil je een terugslagklep afzuigkap monteren? Zorg dan eerst dat je de juiste materialen in huis hebt. Intovent heeft verschillende soorten terugslagkleppen in assortiment. Heb je advies op maat nodig, neem dan contact op.

Waarom terugslagklep afzuigkap plaatsen?

Een afzuigkap is een ideaal hulpmiddel om te zorgen voor voldoende ventilatie tijdens het koken. Zo voorkom je dat de ramen beslaan en dat etensgeuren zich door de hele woning verspreiden. Bij koken op gas komen ook andere schadelijke stoffen vrij, zoals stofstofdioxide en ultrafijnstof. Een goed werkende afzuigkap is daarom belangrijk, en daarbij hoort een terugslagklep. Een terugslagklep voorkomt namelijk tegenstroming. Vervuilde lucht kan niet dus niet terugstromen. Een terugslagklep afzuigkap monteren is relatief eenvoudig, maar er zijn wel wat aandachtspunten.

Waar terugslagklep afzuigkap plaatsen?

Is de afzuigkap aangesloten op een buitenmuurrooster, dan is er doorgaans al sprake van een terugslagklep. Is er sprake van dakdoorvoer, dan moet je zelf aan de slag. Waar moet je nu op letten bij plaatsing terugslagklep afzuigkap? Zo dicht mogelijk bij de dakdoorvoer, dat is het devies. Het komt niet op een millimeter, dus kijk ook hoe je er goed bij kunt. Prettig werken maakt een terugslagklep afzuigkap plaatsen een stuk makkelijker. Is er sprake van een ventilatiesysteem met aftakkingen, zorg er dan voor dat de terugslagklep in de ventilatie-as wordt gemonteerd.

Terugslagklep afzuigkap horizontaal of verticaal?

Een terugslagklep kan zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden. Het wordt wel geadviseerd om de klep in horizontale kanalen te installeren. 

Terugslagklep afzuigkap: breed aanbod

Terugslagkleppen zijn er in alle variaties. De meest voorkomende typen werken op basis van:

  1. Zwaartekracht: Natuurlijke ventilatie staat centraal. Bij stroming gaat de klep open, zonder luchtsnelheid gaat deze weer dicht.
  2. Vlinder: Dit type terugslagklep lijkt op de vorige, maar nu zorgen veren voor het sluiten van de klep. Deze terugslagklep biedt meer weerstand dan het zwaartekrachtmodel.
  3. Membraan: Geschikt voor natuurlijke ventilatie en gevoelig voor een lichte luchtstroom.
  4. Jaloezieën: Deze terugslagklep is geschikt voor extern gebruik, aansluitend op een luchtkanaal (dus niet in een spirobuis).

Hoe terugslagklep afzuigkap monteren

Een terugslagklep afzuigkap installeren is relatief gemakkelijk, zeker voor de frequente klusser. Bestel je bij Intovent een terugslagklep, dan krijg je een handleiding waarin precies wordt uitgelegd wat je moet doen. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de volgende aandachtspunten:

  • De terugslagklep moet bestand zijn tegen een luchtstroom vanuit één richting. De aansluiting met het ventilatiekanaal moet dan ook sterk en solide zijn.
  • Aansluitend: zorg ervoor dat de verbinding tussen de terugslagklep en het ventilatiekanaal volledig afgesloten is om luchtlekkage te voorkomen.
  • Bevestig de terugslagklep zodanig dat deze bereikbaar blijft. Na verloop van tijd kan het nodig zijn om stof en vuil te verwijderen.
  • Is er sprake van een aftakkend ventilatiekanaal? Let er dan goed op dat de lucht vrij kan blijven stromen, anders bestaat het risico dat de ventilatormotor te hard moet werken en er geluidsoverlast ontstaat.
  • Heb je een terugslagklep met montageplaat? Voorkom ‘kloppen’ door bijvoorbeeld rubber op de randen te lijmen.
  • Vermijd het gebruik van kleefstoffen, want dat maakt het lastig om indien nodig onderhoud uit te voeren op een terugslagklep.

Klapperende terugslagklep

Last van een terugslagklep afzuigkap die klappert? Dan hoor je waarschijnlijk het ventilatierooster dat door bijvoorbeeld een windvlaag een klapperend geluid maakt. Onze monteur komt graag even langs om dit probleem op te lossen. 

Terugslagklep afzuigkap installeren: conclusie

Terugslagkleppen zijn relatief goedkoop. Enthousiaste klussers hebben over het algemeen weinig moeite met een terugslagklep afzuigkap plaatsen. Neem wel de tijd en werk met aandacht, dan voorkom je fouten. Zie je het klussen niet zitten, kies dan voor professionele ondersteuning. Neem contact op als je bijvoorbeeld advies wilt over ons assortiment terugslagkleppen.