

Als er ooit een moment was waarop we massaal energie wilden besparen dan zou dat nu zijn. We hebben al langer de drijfveer om het milieu te sparen en als het even kan daarmee ook onze uitgaven. Nu de prijzen voor energie door het dak lijken te gaan hebben we extra oog voor wat er onder dat dak aangepast kan worden. Om daarmee voor de korte termijn te voorkomen dat we onze maandelijkse lasten nauwelijks meer kunnen overzien. En om er op de lange termijn voordeel uit te halen omdat we daarmee ons huis verduurzaamd hebben. Zeker nu we de winter tegemoet gaan.
Ventileren kost energie, met als opbrengst gezonde lucht in huis. Dat is gunstig voor onze gezondheid, onze focus en het voorkomt schimmel en alle nare gevolgen van dien. De luchtvochtigheid neemt al snel toe in huis in het koude seizoen. Ventileren met een WTW-installatie zorgt juist voor droge lucht die makkelijk te verwarmen is. Een goed functionerend ventilatiesysteem levert daardoor meer op dan het kost. In het geval van een WTW-installatie pakt dat extra gunstig uit omdat de warmte wordt teruggewonnen en direct weer wordt ingezet. Bovendien worden nieuwe generaties woonhuisventilatoren steeds zuiniger in energieverbruik.
Het aanbrengen en verbeteren van isolatie is een beproefde manier om een woning energiezuiniger te maken. Het is van belang om daarbij ook een plan te hebben voor de toevoer van verse lucht en afvoer van gebruikte lucht. Zo dragen isolatie en ventilatie samen bij aan een duurzaam en gezond leefklimaat. Binnen en buiten.
Hoe houd je de maandelijkse lasten van je ventilatiesysteem onder controle?
Kijk bij alle methodes om energiekosten te besparen goed naar de gevolgen. Zo kosten hout- en pelletkachels met de huidige prijzen meer dan gebruik van de centrale verwarming en komt er ook nog eens veel fijnstof vrij. Om ontspannen en comfortabel de winter door te komen is dit in het kort de route: ruimtes selectief verwarmen en kwalitatief ventileren met schone filters en een goed onderhouden installatie.