Hoe beperk ik mijn energieverbruik?

Als er ooit een moment was waarop we massaal energie wilden besparen dan zou dat nu zijn. We hebben al langer de drijfveer om het milieu te sparen en als het even kan daarmee ook onze uitgaven. Nu de prijzen voor energie door het dak lijken te gaan hebben we extra oog voor wat er onder dat dak aangepast kan worden. Om daarmee voor de korte termijn te voorkomen dat we onze maandelijkse lasten nauwelijks meer kunnen overzien. En om er op de lange termijn voordeel uit te halen omdat we daarmee ons huis verduurzaamd hebben. Zeker nu we de winter tegemoet gaan.

Knipsel2

Financiële ademruimte

Kosten baten 

Ventileren kost energie, met als opbrengst gezonde lucht in huis. Dat is gunstig voor onze gezondheid, onze focus en het voorkomt schimmel en alle nare gevolgen van dien. De luchtvochtigheid neemt al snel toe in huis in het koude seizoen. Ventileren met een WTW-installatie zorgt juist voor droge lucht die makkelijk te verwarmen is. Een goed functionerend ventilatiesysteem levert daardoor meer op dan het kost. In het geval van een WTW-installatie pakt dat extra gunstig uit omdat de warmte wordt teruggewonnen en direct weer wordt ingezet. Bovendien worden nieuwe generaties woonhuisventilatoren steeds zuiniger in energieverbruik.

Grondig isoleren: lucht laten circuleren

Het aanbrengen en verbeteren van isolatie is een beproefde manier om een woning energiezuiniger te maken. Het is van belang om daarbij ook een plan te hebben voor de toevoer van verse lucht en afvoer van gebruikte lucht. Zo dragen isolatie en ventilatie samen bij aan een duurzaam en gezond leefklimaat. Binnen en buiten.

Energieverlies beperken 

Hoe houd je de maandelijkse lasten van je ventilatiesysteem onder controle?

  • Een eerste stap is alleen verwarmen en ventileren daar waar nodig is. Let wel op dat de temperatuur in de winter in niet gebruikte ruimtes minimaal 12 tot 15 graden is om schimmel en vocht te voorkomen.
  • Een tweede stap is CO2 meters plaatsen om zo te monitoren of het ventilatiesysteem een standje hoger of lager moet staan om de lucht in de ruimte optimaal te verversen.
  • Een andere mogelijkheid is de keuze voor een WTW-systeem met CO2 sensoren, die werken het zuinigst omdat ze vraag-gestuurd werken. Dat is een duurzame upgrade als de huidige installatie aan vervanging toe is.
  • Een derde stap is op tijd filters van je WTW-unit controleren en indien nodig vervangen. In geval van volle filters moet de installatie harder werken, verbruikt meer stroom dan nodig en werkt dus minder efficiënt.
  • Een vierde en laatste stap is zorgen voor goed onderhoud. Als het systeem goed is ingeregeld voorkom je tocht, temperatuurverschillen én geluidsoverlast. Meer weten over onderhoudscontracten: ventilatiesysteem onderhouden.

Comfortabel de winter door

Kijk bij alle methodes om energiekosten te besparen goed naar de gevolgen. Zo kosten hout- en pelletkachels met de huidige prijzen meer dan gebruik van de centrale verwarming en komt er ook nog eens veel fijnstof vrij. Om ontspannen en comfortabel de winter door te komen is dit in het kort de route: ruimtes selectief verwarmen en kwalitatief ventileren met schone filters en een goed onderhouden installatie.