Randaarde of Perilex: welk stopcontact heb ik nodig?

Je ventilatiesysteem of WTW-installatie kan een stekker hebben met twee of met vier pinnen. Om zeker te weten welk stopcontact je nodig hebt voor je unit, leggen we je graag uit wat het verschil is tussen randaarde en Perilex

afbeelding-blog-perilux-stekker

Randaarde

Stekkers met twee pinnen kunnen in een randaarde stopcontact. Dit zijn de huis-, tuin- en keukenstopcontacten die we dagelijks gebruiken voor het opladen of aansluiten van onze apparaten. Er lopen drie elektriciteitsdraden van het stopcontact naar de meterkast met 230 volt: een plus, een min en een randaarde. Dat is in de meeste gevallen genoeg voor apparaten in en om je woning.

Stopcontacten met randaarde hebben extra contactpunten. Deze extra contactpunten zijn doormiddel van een aardedraad verbonden aan de aardelektrode. De aardelektrode is gemaakt van koper of zwaar verzinkt metaal en is in de grond geplaatst. Deze aardelektrode zorgt voor het daadwerkelijke contact met de aarde. De stopcontacten met randaarde zorgen eveneens voor contact met de aarde maar doen dat indirect via de aardedraad. De aarde in deze speciale stopcontacten noemt men daarom randaarde.

Perilex

Als er meer power nodig is biedt een Perilex stopcontact de oplossing. Er zijn vier gaatjes in het stopcontact voor de vier pinnen van een Perilex stekker. Vanuit de meterkast lopen vier of vijf draden om bij gebruik een grote hoeveelheid stroom door te geven.

Omzetten en gebruik 

Als je mechanische ventilatiesysteem gebruik maakt van Perilex is dat nodig om de extra draden in te zetten voor de bediening. Het stopcontact is dan verbonden met de schakelaar om de stand aan te passen naar de situatie. In dit geval wordt Perilex niet toegepast voor extra stroom.

Besteed omzetten van een stopcontact uit aan een elektricien zodat het goed gebeurt en veilig functioneert.  

Kort en krachtig

Het checken van het benodigde stopcontact is eenvoudig:

  1. een stekker met twee pinnen is randaarde
  2. een stekker met vier pinnen is Perilex

Omzetten van een stopcontact is werk voor de vakman.