Raamventilator plaatsen

Sommige klussen zijn ideaal voor de doe-het-zelver. Voor een raamventilator installeren geldt dat ook. Zorg voor de juiste tools en neem de tijd zodat het geen haastwerk wordt, dan is het zo geregeld. Met twee rechterhanden is een raamventilator monteren dus prima zelf te doen.

muurventilator-badkamer

Hoe werkt een raamventilator?

Zonder ventilatie geen gezond binnenklimaat. Ventileren helpt om vervuilde lucht te vervangen door verse lucht. Daar waar geen ruimte is voor ventilatiekanalen, biedt een raamventilator uitkomst. Een groot voordeel van een raamventilator is het vermogen om in korte tijd veel lucht te verversen. Dat maakt de raamventilator geschikt voor bijvoorbeeld de keuken, badkamer of woonkamer. Een raamventilator zorgt voor zowel het aanvoeren als afvoeren van lucht. Goed om te weten: er zijn ook raamventilatoren waarbij je naar wens kunt switchen tussen beide functies (dus alleen afvoeren of alleen aanvoeren van lucht). Dit wordt ook wel de ‘omkeerfunctie’ genoemd.

Hoe plaats je een raamventilator?

Hoewel een raamventilator monteren niet ingewikkeld is, zijn er wel aandachtspunten om rekening mee te houden. Waar moet je nu op letten bij een ventilator in raam plaatsen? Wat voor type raamventilator je ook hebt, de volgende vijf stappen zijn altijd van toepassing:

  • Stap 1: bepaal waar de raamventilator komt. Tip: hoe hoger, hoe beter.
  • Stap 2: maak op de juiste plek een gat in het raam. Let daarbij goed op de maatvoering.
  • Stap 3: nu kun je raamventilator installeren door deze in het gat te plaatsen.
  • Stap 4: maak de binnenkant vast aan de buitenkant (schroefverbinding).
  • Stap 5: controleer of de raamventilator stevig vast zit en test de werking.

Tips raamventilator plaatsen

Is de tijd rijp en ga je zelf aan de slag met een raamventilator monteren? Houd dan rekening met de volgende tips:

  1. Voor een raamventilator installeren heb je geen luchtkanalen nodig. Dat biedt flexibiliteit: je kunt de raamventilator in feite plaatsen waar je maar wilt. Het is wel belangrijk dat je de raamventilator zo hoog mogelijk monteert. In een van de hoeken, linksboven of rechtsboven, heeft daarom meestal de voorkeur.

  2. Hoe hoger, hoe beter: dat is dus het devies bij een raamventilator monteren. In een gemiddelde woning is dat passend advies, maar bij bovengemiddeld grote raampartijen is er nog een ander argument om in overweging te nemen: is de raamventilator bereikbaar? Een goede raamventilator heeft weinig aandacht nodig, maar voor ieder apparaat geldt dat periodiek onderhoud de levensduur verlengt. Het is dus wel zo handig dat je makkelijk bij een raamventilator kunt komen.

  3. Zorg ervoor dat je het juiste type raamventilator installeert. Een fraai design heeft toegevoegde waarde, maar het is nóg belangrijker dat de raamventilator qua functionele werking aan de verwachtingen voldoet. Anders gezegd: biedt de raamventilator voldoende capaciteit? Voor een badkamer geldt bijvoorbeeld een ander debiet (ventilatiecapaciteit) dan voor de woonkamer.

Tip: wil je alleen een ventilatierooster in een bestaand raam maken? Lees dan alles in onze blog over ventilatierooster plaatsen. 

Meer weten over raamventilatoren?

Ben je op zoek naar een passende raamventilator voor jouw woning? Bij Intovent ben je verzekerd van een uitgekiend assortiment kwalitatieve raamventilatoren. Kies naar wens voor een automatische raamventilator of juist met handmatige bediening. Selecteer een uitvoering die bij je interieur past en ervaar hoe groot de impact van een kleine ventilator kan zijn. En wist je trouwens al dat we ook muurventilatoren in assortiment hebben? Handig als een raamventilator onverhoopt niet voldoet.

Professionele installatie raamventilator

Bij Intovent maken we het graag makkelijk. Handige Harry’s kunnen prima vooruit met onze producten, mede dankzij de meegeleverde instructies én onze instructievideo’s. Toch kan het nóg makkelijker, want met onze diensten word je compleet ontzorgd. Je kunt onze monteurs inschakelen voor diverse werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van luchtkanalen en het onderhouden of vervangen van je ventilatiesysteem. Wil je daar meer over weten, bekijk dan onze diensten of neem direct contact op.