Ontstaat er warmteverlies door mechanische ventilatie?

Het ventileren van je woning is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Wanneer de temperaturen dalen is mechanisch ventileren nóg belangrijker, omdat ramen en deuren veelal gesloten blijven. Maar wat betekent dit voor het verlies van warmte in de woning? Wij leggen het graag uit.

pexels-mikhail-nilov-6530565

Manieren van ventileren

Het aanvoeren van verse lucht en het afvoeren van vervuilde lucht: dat is wat een mechanisch ventilatiesysteem doet. Verse lucht kan op verschillende manieren aangevoerd worden. Bij het merendeel van de ventilatiesystemen wordt verse schone lucht op een natuurlijke manier aangevoerd. Op deze manier komt er koude buitenlucht naar binnen via gaten, kieren of speciale ventilatieroosters. Hierdoor ontstaat er een gevoel van tocht.

Wanneer er sprake is van een WTW-systeem, wordt verse schone lucht mechanisch aangevoerd en wordt de lucht verwarmd de woning ingeblazen. Deze manier van ventileren kent het minste warmteverlies van alle mechanische ventilatiesystemen.

 

Minimaliseren van warmteverlies

Doordat het ventilatiesysteem warme lucht uit de woning zuigt, en verse schone koude lucht aanvoert, ontstaat er warmteverlies. Om warmteverlies te minimaliseren zijn er verschillende oplossingen mogelijk, zoals:

1.  Een warmteterugwinningssysteem (WTW)
Met een WTW wordt de warmte van de afgevoerde lucht teruggewonnen en gebruikt om de inkomende lucht op te warmen. Hierdoor kan het warmteverlies worden verminderd en kan er energie worden bespaard.

2.  Efficiënte isolatie
Een goede isolatie van de woning zorgt voor minder warmteverlies. Door hoogwaardige isolatiematerialen te gebruiken, kan de energie-efficiëntie worden verhoogd en kan het warmteverlies worden geminimaliseerd.

3.  Luchtdicht bouwen
Door de woning luchtdicht te bouwen wordt voorkomen dat ongewenste luchtstromen door kieren en naden ontstaan. Hierdoor kan warmteverlies worden voorkomen en kan de energie-efficiëntie worden verhoogd. In dit geval is ventileren nóg belangrijker om een gezond binnenklimaat te behouden.

4.  Regelmatig onderhoud
Regelmatig onderhoud van het ventilatiesysteem kan bijdragen aan het verminderen van warmteverlies. Door de ventilatiekanalen schoon te houden, kan de luchtstroom worden geoptimaliseerd en kan het systeem efficiënter werken.

5.  Gebruik van vraaggestuurde ventilatie
Vraaggestuurde ventilatie past de luchtstroom aan op basis van de vraag naar ventilatie. Wanneer er bijvoorbeeld meer mensen in een ruimte zijn, zal het systeem meer lucht toevoeren. Op deze manier kan warmteverlies worden beperkt, terwijl er toch voldoende ventilatie is om een gezond binnenklimaat te handhaven.

6.  Ventileer voldoende
Wanneer er onvoldoende geventileerd wordt, wordt de lucht in huis vochtig. Dit zorgt ervoor dat de lucht in de woning minder goed verwarmd wordt. Ventileer je dus regelmatig je woning? Dan bespaar je hiermee juist onnodige stookkosten. 

 

Meer weten?

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Wij staan je graag te woord bij ieder vraagstuk rondom ventilatie. Neem in dit geval contact op met onze klantenservice.