Hoe werkt een decentrale WTW en wanneer is het een geschikte keuze?

Om een gezond en comfortabel binnenklimaat te garanderen wordt er in nieuwbouw woningen WTW-units geïnstalleerd. Dit is echter lastig en prijzig in bestaande woningen, omdat daarvoor geïsoleerde kanalen nodig zijn. Een goede oplossing is dan een decentrale WTW-unit. Een decentrale WTW is een ventilatiesysteem waarbij de warmteterugwinning plaatsvindt in een ruimte in de woning, in tegenstelling tot een normale WTW waarbij alle lucht wordt teruggebracht naar één centrale unit en dan verdeeld wordt in de woning.

pexels-william-fortunato-6393168

Een WTW is een afkorting voor "WarmteTerugWinning". Dit is een technologie dat warmte die vrijkomt bij ventilatie of afvoerlucht van een gebouw terugwint en gebruikt om verse lucht die het gebouw binnenkomt voor te verwarmen. Dit zorgt voor een gezond en comfortabel klimaat waardoor er bespaard wordt op de energiekosten voor het verwarmen van een gebouw.

 

Hoe werkt een decentrale WTW?

Bij een decentrale WTW wordt de lucht in elke afzonderlijke ruimte individueel behandeld, wat het systeem flexibeler maakt dan centrale systemen. Er is geen kanaalsysteem meer nodig om gebruik te maken van de WTW functionaliteiten. Je maakt gebruik van een buis tussen de binnen en buiten wanden. In deze buis bevind zich een warmtewisselaar die de warmte haalt uit de afgevoerde lucht en geeft deze af aan de verse lucht die het gebouw binnenkomt. Een decentraal WTW systeem heeft alleen een muurdoorvoer en stroom nodig.

 

Wanneer is een decentrale WTW een geschikte keuze?

Een decentrale WTW is vooral geschikt voor kleinere gebouwen en ruimtes, zoals appartementen, woningen, kantoren of klaslokalen. Het kan ook een goede oplossing zijn voor gebouwen waar het niet mogelijk is om luchtkanalen aan te leggen, zoals bij oudere gebouwen. Een perfecte oplossingen voor renovatie projecten en vooral geschikt voor woonkamers in combinatie met een mechanische ventilatiesysteem in de rest van de woning. Er is geen verbouwing meer nodig om van warmteterugwinning te kunnen genieten.

 

Voordelen van een decentrale WTW 

Decentrale WTW-systemen hebben verschillende voordelen ten opzichte van normale WTW-systemen. Hieronder staan enkele belangrijke voordelen op een rij:

1.  Flexibiliteit
Decentrale WTW-systemen zijn flexibeler in het ontwerp en de installatie dan normale/centrale systemen, waardoor ze beter kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van een ruimte. Decentrale WTW units hebben geen ventilatiekanalen nodig en zijn kleiner van formaat waardoor ze geschikt zijn voor renovatie van bestaande woningen.

2.  Betere luchtkwaliteit en comfort
Decentrale WTW-systemen zorgen voor een constante aanvoer van verse (verwarmde) lucht en een goede ventilatie, waardoor de luchtkwaliteit in het gebouw verbetert. Dit kan bijdragen aan een gezonder en comfortabeler binnenklimaat.

3.  Energiebesparing
Decentrale WTW-systemen kunnen bijdragen tot aanzienlijke energiebesparing. De warmte die vrijkomt uit de ventilatie of afvoerlucht wordt teruggewonnen en gebruikt om de verse lucht te verwarmen die in de woning wordt teruggevoerd. Dit betekent dat er minder energie gebruikt wordt om het gebouw te verwarmen, maar het is ook efficiënter omdat er minder luchtkanalen nodig zijn om de lucht te transporteren. Bovendien zorgen dit soort units voor minder druk en warmte verlies door de afwezigheid van kanalen.

4.  Minder gevoelig voor storingen en eenvoudiger onderhoud
Decentrale WTW-systemen werken onafhankelijk en lokaal, zonder kanalen. Hierdoor is het systeem gemakkelijker te onderhouden en eventuele problemen gemakkelijker op te lossen. Het blijft wel belangrijk om minimaal twee keer per jaar de filters te vervangen.

5.  Lagere kosten
Decentrale WTW-systemen zijn vaak goedkoper in de installatie en het onderhoud dan centrale systemen, omdat ze minder luchtkanalen en -buizen nodig hebben om de lucht te transporteren. Ook zijn ze efficiënter in het gebruik van energie, waardoor de energiekosten kunnen dalen.

6.  Stiller
Geen kanalen betekent ook minder geluidoverlast. Een decentrale WTW-unit is stiller dankzij de lagere luchtdruk.

 

Installatie van een decentrale WTW

Het is aan te raden om de installatie van een decentrale WTW over te laten aan een professionele installateur die ervaring heeft met dit soort systemen. Zij kunnen je adviseren over de beste opties voor jouw gebouw en de installatie veilig en efficiënt uitvoeren.

 

Meer weten?

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Wij staan je graag te woord bij ieder vraagstuk rondom ventilatie. Neem in dit geval contact op met onze klantenservice.

Zehnder Decentrale WTW ComfoAir 70
Zehnder_DecentraleWTW_Air 70