Welke filterklasse past bij mijn situatie?

De filters in jouw WTW-systeem spelen een belangrijke rol bij het zuiveren van de lucht. Er zijn verschillende filterklassen waaruit je kunt kiezen. Elke filterklasse heeft een andere filtratie-efficiëntie. Waar de een beter is voor grove deeltjes, is de ander beter voor middel- of fijne deeltjes. Wij leggen je graag uit wat de verschillende filterklassen betekenen zodat jij het beste filter voor jouw omgeving kan kiezen.

Luchtfilters_WTW filter_schap

Wat is het verschil tussen de verschillende filterklassen?

Elke soort WTW-filter heeft een eigen filterklasse. De verschillende filterklassen geven aan in hoeverre de filters (fijn)stof doorlaten. Een hogere filterklasse betekent automatisch dat er meer stof tegengehouden wordt.

We kunnen de filters onderverdelen in de categorieën Grof (filterklasse G3 en G4), Medium (filterklasse M5 en M6) en Fijn (filterklasse F7).

Grof-filters

De grof-filters zijn onder te verdelen in de filterklasse G3 en G4. Deze filters hebben een relatief lage filterklasse en worden gebruikt voor de afvoer van lucht. Deze filters beschermen zowel de lucht in de woning als de WTW-unit tegen grove stofdeeltjes, insecten, zand en haren. Filterklasse G3 wordt met name toegepast in matig vervuilde omgevingen waar filterklasse G4 eerder toegepast wordt in een sterk vervuilde omgeving zoals een industriegebied.

Medium filters

De filterklasse M5 en M6 vallen onder de medium filters. Deze filters hebben een hogere filterklasse dan de grof-filters en zijn hiermee geschikt voor het tegenhouden van stofdeeltjes die niet met het blote oog waar te nemen zijn. Filterklasse M5 biedt een goede filtratie bij een matige hoeveelheid stof en vuil, zoals: zand, insecten, haar, stofdeeltjes, etc. Filterklasse M6 beschermt zelfs tegen kleine deeltjes zoals sporen, pollen en schimmels.

Fijnstoffilters

Het fijnstoffilter met filterklasse F7 wordt gebruikt voor de toevoer van lucht en biedt de hoogste mate van filtratie. Deze filters zijn in staat om kleine deeltjes uit de lucht te filteren, zoals: pollen, roet, fijnstof, huisstofmijt, huidschilfers en sommige bacteriën en virussen. F7 filters worden veelal toegepast in omgevingen waar een hoge mate van luchtvervuiling is.

Conclusie

De G3, G4 en M5 filters zijn geschikt voor de afvoer van de vervuilde lucht naar buiten. Deze filters beschermen de WTW-unit tegen vervuiling waardoor deze een langere levensduur heeft. Voor de toevoer van schone lucht zijn de M6 en F7 filters het meest geschikt. Deze houden namelijk de meeste vervuiling tegen waardoor de lucht, die de woning of het gebouw ingeblazen wordt, optimaal is.

Welke filterklasse je ook gebruikt: het is belangrijk om de filters van je WTW-systeem regelmatig te vervangen om de lucht die je inademt schoon te houden. Het vervangen van filters is een relatief eenvoudige klus.

Wil je dit liever door een monteur laten doen? Dan kan je altijd een onderhoud op je WTW-systeem laten uitvoeren. Filters moeten vooraf worden besteld of kunnen door de monteur worden besteld en vervangen. Je kan ze hier bestellen. Het is ook belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant voor het vervangen van filters op te volgen, aangezien dit per specifiek model kan verschillen.

Meer over Intovent
Filters_Zehnder_ComfoAir E 300_ComfoAir E 400 Filters_Orcon_HRC 300_HRC 400_EcoMax_MaxComfort Filters_Itho Daalderop_HRU ECO 350 Filters_Brink_Flair 300_Flair 400 Filters_Duco_DucoBox Energy Comfort_DucoBox Energy Premium